Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2 büyüdü... İnşaat sektörü büyüdü, tarım ve sanayi daraldı!

Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2 büyüdü... İnşaat sektörü büyüdü, tarım ve sanayi daraldı!


Ekonomi 30.05.2025 17:03:07 0
Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2 büyüdü... İnşaat sektörü büyüdü, tarım ve sanayi daraldı!

TÜİK verilerine göre, 2025 yılı birinci çeyreğinde GSYH yüzde 2 arttı. İnşaat sektörü yüzde 7,3 büyürken, tarım ve sanayi daraldı. Cari fiyatlarla GSYH 12 trilyon 125 milyar TL’ye ulaştı.

ANKARA (İGFA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı birinci çeyrek (Ocak-Mart) Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Zincirlenmiş hacim endeksine göre GSYH, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 2,0 büyüdü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,0, takvim etkisinden arındırılmış GSYH ise yüzde 2,7 artış gösterdi.

BÜYÜYEN SEKTÖRLER...

İnşaat yüzde 7,3 ile en yüksek büyümeyi kaydederken, bilgi ve iletişim yüzde 6,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 4,7, mesleki ve idari hizmetler yüzde 4,0, gayrimenkul yüzde 2,4, hizmetler yüzde 1,3, finans ve sigorta yüzde 0,5, kamu yönetimi, eğitim ve sağlık yüzde 0,3 büyüdü.

DARALAN SEKTÖRLER...

Tarım sektörü yüzde 2,0, sanayi sektörü ise yüzde 1,8 küçüldü.

Verilere göre, GSYH, 2025 ilk çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 36,7 artarak 12 trilyon 125 milyar 173 milyon TL’ye ulaştı. ABD doları bazında ise 335 milyar 504 milyon dolar olarak hesaplandı.

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 2,0, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 2,1 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı yüzde 0,01 azalırken, ithalat yüzde 3,0 yükseldi.

İşgücü ödemeleri yüzde 42,9 artarak Gayrisafi Katma Değer içindeki payını yüzde 41,7’den yüzde 43,7’ye çıkardı. Net işletme artığı/karma gelir yüzde 31,2 artarken, payı yüzde 36,4’ten yüzde 35,0’a geriledi.

Marmaray ve YHT garı yenileniyor: Ulaştırmada yeni dönem Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile AK Parti Genel Başkanvekili Yardımcısı Süreyya Sadi Bilgiç, Söğütlüçeşme’de yenilenen Marmaray ve YHT Garı’nı yerinde inceledi.
Serik'te trafik kazası: Motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti Antalya Serik'te Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: 66 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti
DoğaFest’te lavanta ve gül kokuları eşliğinde nikâh ve koku yolculuğu DoğaFest’in ikinci gününün bir sonraki durağı Lavanta-Gül Tanıtım Merkezi ve Koku Atolyesi oldu.
Burdur’da Gül Kokulu Sabah: DoğaFest Lisinia’da Gül Hasadıyla Renklendi Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan’ın himayelerinde düzenlenen DoğaFest’in ikinci günü, Lisinia’da gül hasadıyla başladı. Katılımcılar hem doğayla iç içe bir sabah yaşadı hem de gülün serüvenine tanıklık etti.
ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın oğluna görkemli düğün ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın oğlu Erol Can Hacısüleyman ile Elif Gözde Gökkaya, Lara Barut Otel’de gerçekleşen görkemli bir törenle hayatlarını birleştirdi. Nikahı Başkan Böcek kıyarken, nikah şahitliğini Vali Şahin yaptı.