"Cildinizi Tanıyın, Erken Fark Edin, Hayatınızı Koruyun!"

Güneşin zararlı etkilerine karşı bilinçlenin, cilt değişikliklerini ihmal etmeyin. Cilt kanseri erken fark edildiğinde tedavi edilebilir, hayat kurtarabilir.


Sağlık 4.05.2025 18:50:00 0

Isparta İl Sağlık Müdürlüğü’nden Cilt Kanseri Farkındalık Ayı Uyarısı

Mayıs ayının “Cilt Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenmesi dolayısıyla Isparta İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları cilt kanseri konusunda bilinçlenmeye çağırdı. Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla artan güneş maruziyetine dikkat çeken müdürlük, güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına karşı korunmanın ve erken teşhisin hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

Cildin vücudumuzu dış etkenlerden koruyan en büyük organ olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ciltte meydana gelen her değişikliğin kanser anlamına gelmediği, ancak olağandışı belirtilerin vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline danışılması gerektiği belirtildi.

Cilt kanseri riskini artıran faktörler arasında uzun süreli güneş maruziyeti, solaryum kullanımı, açık havada çalışmak, geçmişte yaşanmış şiddetli güneş yanıkları ve ailede cilt kanseri öyküsü yer alıyor. Açık tenli bireylerin, özellikle UV ışınlarına karşı daha hassas olduğu hatırlatıldı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de açık tenli bireylerin yoğun UV ışınına maruz kaldığı toplumlarda melanomun ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirttiğini aktaran Isparta İl Sağlık Müdürlüğü, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Geniş kenarlı şapka, uzun kollu giysi gibi koruyucu kıyafetler tercih edilmeli

Geniş spektrumlu ve yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalı

Güneşin en yoğun olduğu saatler olan 10.00–16.00 arasında doğrudan güneşe çıkılmamalı

Güneş gözlüğü ile gözler korunmalı

Cilt düzenli olarak kontrol edilmeli ve olağandışı belirtiler ciddiye alınmalı

Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler:

Yeni oluşan ya da değişiklik gösteren benler

Kabarıklık, yara, leke, pullanma gibi cilt farklılıkları

Kaşıntı, kanama, hassasiyet gibi şikâyetler

Isparta İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşlara şu çağrıda bulundu:
“Erken Teşhis Hayat Kurtarır. Cildinizi tanıyın, sağlığınızı koruma altına alın.”

Başkan Başdeğirmen’den Ankara’da Yoğun TBMM Temasları Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, TBMM’de gerçekleştirdiği Ankara temasları kapsamında siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleriyle bir araya gelerek, Isparta’ya yönelik mevcut ve planlanan projeleri değerlendirdi.
RATEM Başkan Adayı Gündoğan: Yerel Radyoların Telif Ücretini RATEM ödeyecek RATEM Başkan Adayı Vedat Gündoğan, Türkiye’nin en büyük yayıncı meslek birliğini çözüm merkezi hâline getireceklerini açıkladı.
Davraz Kayak Merkezi’nde Suni Karlama Dönemi Başladı Isparta Davraz Kayak Merkezi’nde Suni Karlama Dönemi Başladı. 40 Santimetre Kalınlığında Kar Üretilebilecek
Meteoroloji’den Kar Yağışı Uyarısı: Bugün 9 İlde Kar Yağışı Olacak Özellikle dün sabah saatlerinden bu yana soğuk hava tüm yurt genelinde kendini ciddi şekilde hissettirirken birçok şehirde yoğun kar yağışı yaşanıyor.
TÜRMOB’tan 586 Sayılı Tebliğ’e Tepki: “Vergi Emniyeti Tehlikede” TÜRMOB, 13 Aralık 2025 tarihli ve 586 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin, vergi emniyetini zedeleyeceğini ve muhasebe mesleğini işlevsizleştireceğini belirterek düzenlemenin derhal yürürlükten kaldırılmasını talep etti.