Gündem

Gündem Haberleri

Belde Belediyeleri geri geliyor!

.AK Parti’den Yeni Belediye Düzenlemesi: 5 Bin Üstü Nüfusa Belediye Kurulabilecek, 2 Bin Altı Köye Dönüşecek.


Gündem 16.05.2025 18:04:00 0
Belde Belediyeleri geri geliyor!

AK Parti, Türkiye'deki yerel yönetim yapısını değiştirecek önemli bir adım attı. Parti, nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde belediye kurulabilmesini öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Teklife göre, nüfusu 2 binin altına düşen mevcut belediyeler ise köy statüsüne dönüştürülecek.

Belediye Kuruluşu İçin Yeni Kriter: En Az 5 Bin Nüfus

Mevcut yasal düzenlemelere göre belediye kurulabilmesi için gerekli olan nüfus alt sınırı 2 bin kişiydi. AK Parti’nin sunduğu yeni kanun teklifiyle bu sınır 5 bine çıkarılıyor. Böylece, nüfusu 5 binin üzerinde olan yeni yerleşim yerlerinde belediye kurularak yerel hizmetlerin daha etkin sunulması hedefleniyor.

2 Bin Altı Nüfuslu Belediyeler Köye Dönüşecek

Kanun teklifinde dikkat çeken bir diğer düzenleme ise mevcut belediyelerin statüsünde yapılacak değişiklik. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler, köy statüsüne dönüştürülecek. Bu kararın, kırsal bölgelerde hizmet sunumunun daha verimli hale getirilmesi ve maliyetlerin azaltılması amacıyla alındığı belirtiliyor.

Amaç: Etkin ve Sürdürülebilir Yerel Yönetim

AK Parti yetkilileri, değişikliğin temel amacının yerel yönetimlerin daha etkin, verimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, bu düzenleme ile dağınık yerel yönetim yapısının sadeleştirilmesi ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefleniyor.

Muhalefet ve Uzmanlardan Tepkiler Bekleniyor

Kanun teklifinin TBMM’de görüşülmesi sürecinde muhalefet partilerinin ve yerel yönetim uzmanlarının nasıl bir tutum takınacağı merak konusu. Özellikle köye dönüştürülecek belediyelerde yaşayan vatandaşların bu karara nasıl tepki vereceği, önümüzdeki günlerde siyasi tartışmaların odağında olabilir.

Meclis komisyonlarında görüşülmeye başlanacak olan teklifin, yerel yönetim sistemi açısından önemli sonuçlar doğurması bekleniyor.

Kaleiçi'nde yangın güvenliğine sıkı denetim! Vali Şahin'den kritik uyarı! Sadece boya yeterli değil! Antalya'nın tarihi incisi Kaleiçi'ndeki yangın güvenliği denetimleri masaya yatırıldı ve Vali Hulusi Şahin'den önemli açıklamalar geldi. Yapılan değerlendirmelerde, turistik işletmelerin yangın güvenliği için sadece boya uygulamas
Dünya şampiyonundan anlamlı ziyaret Peru’nun Lima kentinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Dünya Halter Şampiyonası’nda birincilik elde ederek Türkiye spor tarihine geçen milli halterci Fatmagül Çevik, dönüşünde Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Çağrı Kaya’yı ziyaret
Başdeğirmen: “Engelsiz bir Isparta için çalışıyoruz” Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Isparta Özel Öncü İletişim Rehabilitasyon Merkezi’nde özel çocuklar ve aileleriyle bir araya geldi. Başkan Başdeğirmen
Isparta’ya dev eğlence yeri lunapark geliyor! Isparta Çünür bölgesi yeni otogar karşısına yapılacak bölgenin en büyük lunaparkı için çalışmalar başladı. Ispartalılar, yakında heyecan dolu bir eğlence merkezine kavuşacak.
Isparta’da gençlik haftası coşkusu başladı Geleceğin teminatı olan gençlerin tarih bilinci, milli ruh ve şuur kazanmalarını, toplumla bütünleşmelerini, çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere aktif olarak katılmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen gençlik haftası