AK Parti, Türkiye'deki yerel yönetim yapısını değiştirecek önemli bir adım attı. Parti, nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde belediye kurulabilmesini öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Teklife göre, nüfusu 2 binin altına düşen mevcut belediyeler ise köy statüsüne dönüştürülecek.
Belediye Kuruluşu İçin Yeni Kriter: En Az 5 Bin Nüfus
Mevcut yasal düzenlemelere göre belediye kurulabilmesi için gerekli olan nüfus alt sınırı 2 bin kişiydi. AK Parti’nin sunduğu yeni kanun teklifiyle bu sınır 5 bine çıkarılıyor. Böylece, nüfusu 5 binin üzerinde olan yeni yerleşim yerlerinde belediye kurularak yerel hizmetlerin daha etkin sunulması hedefleniyor.
2 Bin Altı Nüfuslu Belediyeler Köye Dönüşecek
Kanun teklifinde dikkat çeken bir diğer düzenleme ise mevcut belediyelerin statüsünde yapılacak değişiklik. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler, köy statüsüne dönüştürülecek. Bu kararın, kırsal bölgelerde hizmet sunumunun daha verimli hale getirilmesi ve maliyetlerin azaltılması amacıyla alındığı belirtiliyor.
Amaç: Etkin ve Sürdürülebilir Yerel Yönetim
AK Parti yetkilileri, değişikliğin temel amacının yerel yönetimlerin daha etkin, verimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, bu düzenleme ile dağınık yerel yönetim yapısının sadeleştirilmesi ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefleniyor.
Muhalefet ve Uzmanlardan Tepkiler Bekleniyor
Kanun teklifinin TBMM’de görüşülmesi sürecinde muhalefet partilerinin ve yerel yönetim uzmanlarının nasıl bir tutum takınacağı merak konusu. Özellikle köye dönüştürülecek belediyelerde yaşayan vatandaşların bu karara nasıl tepki vereceği, önümüzdeki günlerde siyasi tartışmaların odağında olabilir.
Meclis komisyonlarında görüşülmeye başlanacak olan teklifin, yerel yönetim sistemi açısından önemli sonuçlar doğurması bekleniyor.