Akdeniz üniversitesi'nden 6.772 organ nakli: Akciğer sırada

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi kurulduğu günden bugüne, dünyanın ilk rahim, Türkiye'nin ilk yüz ve ilk çift kol nakillerinin yanı sıra, böbrek, kalp, karaciğer, pankreas dahil 6 bin 772 o


Sağlık 4.06.2025 23:39:00 0
Akdeniz üniversitesi

Antalya'da 43 yıl önce kurulan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, Türkiye’nin ve dünyanın organ nakli alanında öncü kurumlarından biri olarak öne çıkıyor. Merkezde bugüne kadar 5.716 böbrek, 846 karaciğer, 131 kalp ve 79 pankreas nakli olmak üzere toplam 6.772 organ nakli gerçekleştirildi. Ayrıca 5 yüz, 5 kol, 2 rahim ve 1 ince bağırsak nakliyle kompozit doku nakillerinde de dünyada örneği az görülen başarılar elde edildi.

2025 yılının ilk 5 ayında 73 böbrek, 20 karaciğer ve 7 kalp nakliyle başarı çıtasını yükselten merkez, Avrupa'nın ilk organ nakli hastanesi unvanını taşıyor. Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, "Türkiye’de organ bağışına dair farkındalığı artırmak için çalışıyoruz. Artık akciğer nakline de başlıyoruz" dedi.

Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ise "Organ nakli bu üniversitenin kimliği, bu alanda dünya çapında bir markayız" ifadelerini kullandı. Eğitim için yurt içi ve dışından cerrahların geldiği merkez, gelecekte ilaç ve doku üretiminde de öncü olmayı hedefliyor.

Türkiye'nin ilk çift kol, ilk yüz ve dünyanın ilk başarılı rahim nakillerine imza atan merkez, adını tıp tarihine altın harflerle yazdırmaya devam ediyor.

Ormanlarda yangın riskine dikkat! Ormanlarda yangın riskine dikkat!
Bursa İl Jandarma'dan bayramlık yoğun trafiği denetimi Bursa İl Jandarma'dan bayramlık yoğun trafiği denetimi
Karamürsel’deki sahalar ilk günkü gibi pırıl pırıl Karamürsel’deki sahalar ilk günkü gibi pırıl pırıl
İzmir 'iklim nötr' hedeflerini dünyaya tanıttı İzmir 'iklim nötr' hedeflerini dünyaya tanıttı
CHP’li Yazgan’dan iktidara sert hububat çıkışı! CHP’li Yazgan’dan iktidara sert hububat çıkışı!