Süleyman Faki


Yerel seçimin ardından

Yerel seçimin ardından


31 Mart yerel seçimleri, sonuçları itibariyle ve farklı mesajlarıyla demokrasi tarihimizde dönüm noktalarından birisi olarak   gündemimize oturdu.

Seçime katılan siyasi partiler,  aldıkları oy oranlarıyla birlikte mesajları doğru algılamak, anlamak, yorumlamak ve gereğini yapmak üzere kolları hemen sıvadılar ve hazırlıklara başladılar.

AK Parti'nin girdiği seçimlerdeki ilk yenilgisi ve oy kaybı olan bu seçim, AK Parti açısından,  sonuçları ve altında yatan nedenleriyle çok iyi irdelenmesi gereken bir seçim aynı zamanda. Değilse AK Parti açısından sonun başlangıcı bir süreç yaşanabilir.

Bu konuda Cumhurbaşkanımız ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk MYK toplantısında kapsamlı bir değerlendirme yaparak seçim sonuçlarının ortaya koyduğu tabloyu ve nedenlerini,  değişimin ilk sinyallerini de açık bir şekilde dillendirmiştir.

Yenilgi salt bir oy kaybı değildir, altında yatan ve AĶ parti seçmeninin sandığa gitmeme nedenleri masaya yatırılmalı ,  heyecan, ruh ve kan kaybı, ekonomik sıkıntılar, güç zehirlenmeleri, vefasızlık vb. bir çok faktör derinlemesine incelenmeli ve çözümlenmelidir.

Bu seçimlerde en karlı çıkan ve uzun yıllardan beri ilk defa birincilik sırasına oturan CHP olmuştur.

Çok büyük oy artışı olmamasına rağmen, sandığa gitmeyen seçmenin ve diğer partilerin yanlışları CHP' ni başarılı kılmıştır.

Önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu döneminde başarıya hasret kalan CHP,  şimdiki genel başkan Özgür Özel döneminde yerel seçimlerin galibi olmuştur. İzlenen politikalar ve aday seçimlerinde parti içinde her ne kadar sıkıntılar yaşansa da CHP seçmeni partisine sahip çıkmış ve bugün Genel Başkan Özgür Özel,  seçim öncesine göre daha iyi bir konumdadır ve yerini sağlamlaştırmıştır.

Cumhur İttifakının en büyük ortağı MHP de AK Parti ile birlikte oy kaybına uğramış, ittifak yapılan yerlerde beklenilen matematiksel birleşim yeterince sağlanamamıştır. Hatta ittifak dışında ayrı ayrı seçime girilen çevrelerde ittifakın oyları bölünerek CHP nin ekmeğine yağ sürülmüştür.

31 Mart seçimlerinin en zararlı çıkan partilerinden birisi de İyi Parti olmuştur. Genel Başkan Meral Akşener'in ve partinin izlediği politikalar, geçmişte millet ittifakı içinde yaşanan gel gitler partinin büyük oy kaybına neden olmuştur.

Tabi ki bu sonuç geçmişte millet ittifakı içinde yer alan diğer partiler için de söz konusudur.

Bu seçimlerde, tek başına seçimlere giren Yeniden Refah Partisi , AK parti seçmeninden  alacağı oylar hesaplanarak muhalefet tarafından  da desteklenmiş ve rahmetli Erbakan'ın adıyla birlikte bunda da kısmen  başarılı olunmuştur.

Bu seçimlerin ayrı bir güzelliği de ( her ne hikmetse)  diğer seçimlerde yaşanan sandık güvenliği ve oy çalınma polemiklerinin yaşanmamasıdır.

Yerel seçimlerin Burdur ayağında ise, CHP 3. defa Ali Orkun Ercengiz'le  belediye başkanlığını kazanmıştır.

Cumhur İttifakı, merkezde ittifak yapmasına rağmen AK Partinin adayı Mehmet Şimşek'le (geçmiş dönemdeki oy farkı azalsa da ) belediye başkanlığını kazanamamıştır.

İlçelerde ise ittifak söz konusu olmadığı için en büyük oy kaybını AK Parti yaşamış,  elindeki bazı belediye başkanlıklarını kaybetmiştir. Hatta AK Partinin kalesi sayılan en büyük ilçemiz Bucak 'ta ipi göğüsleyen CHP adayı Hülya Gümüş olmuştur. Hülya Gümüş aynı zamanda Burdur'daki ilk bayan Belediye başkanı olarak ta tarihe geçmiştir.

Burdur merkezde,  ilçe ve beldelerde yaşanan kıran kırana bir seçim sonucunda MHP 6,  AK Parti 5 , CHP 4 belediye başkanlığı  kazanmıştır.

İl genel meclisinde  üye sayısı 18 den 11'e  düşen AK Parti  İl genel meclisindeki çoğunluğunu kaybetmiştir. CHP'li 11 ve MHP'li 5 üye,   il genel meclisinde gelecek dönemde il genel meclisi  başkanlığı seçiminde ve politikalarda belirleyici olacaktır.

Burdur ili, merkez ve ilçelerindeki seçim sonuçları ile ilgili olarak aynı zamanda sosyal medyada da  ,  AK Parti teşkilatının  sorumluluğu tartışılmaya ve seçim yenilgisinin nedenleri sorgulanmaya başlanmıştır.

Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek.

Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler.

31 Mart seçimlerinde kazanan Burdur  Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz'i,  ilçe ve belde  belediye başkanlarımızı,   belediye meclis üyelerimizi , il genel meclis üyelerimizi ve muhtarlarımızı kutluyor, başarılar diliyorum.