Ömür Çelikdönmez


TSK 2023 Vizyonu ve Yeni Genelkurmay Başkanı ile Kara Kuvvetleri Komutanı!

TSK 2023 Vizyonu ve Yeni Genelkurmay Başkanı ile Kara Kuvvetleri Komutanı!


Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan kararlar kapsamında 30 Ağustos 2023tarihinden geçerli olmak üzere; 32 generalve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 24general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 365albayın görev süreleri ise 2 yıl süre ile uzatıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğluatandı. Genelkurmay Başkanvekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever yaş haddi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülankadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Halen 266 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla 286 olacak.

Türkiye'nin yönetiminde Kürtler mi etkin?

Böyle olduğunu söyleyenler var. Yönetim erkine bakılırsa haksızda sayılmazlar.

Neden mi?

Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devletinin şu anda A takımı, "Kürt" kökenli isimlerden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Hanım Siirtli ve Arap - Kürt karışımı bir aileden.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöllü ve Zaza asıllı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara doğumlu olsa da aileden Vanlı ve Kürt asıllı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Gerçüş doğumlu Kürt bir ailenin evladı.

Sağlık Bakanı olarak görev yapan FahrettinKoca ile birlikte Kürt kökenli bakan sayısı dört oldu.  Bu isimlere bazı üst düzey bürokratlar da eklenebilir.

Mesela Merkez Bankası Başkanı HafizeGaye Erkan, Tunceli ve Malatya kökenli bir ailenin çocuğu.

Kimse bundan gocunmasın. Türkiye Cumhuriyeti, "Ne Mutlu Türküm Diyene"ülküsünü benimseyen insanların ülkesidir.

Yeni Genelkurmay Başkanı Mardinli mi Musullu mu?

YAŞ kararları ile Genelkurmay Başkanı olarak atanan Arapça ve İngilizce bilen Orgeneral Metin Gürak’ın da Mardin Kızıltepe doğumlu ve Kürt kökenli olduğu iddia edildi. Hatta Mardin Kızıltepe'deki Gurs/Yüceli Vadisi’ndeki Arap köylerinden olduğu ve ailesinin Beytül Vesile lakabıyla tanındığı gündeme getirildi. Beytül Vesile’ye ilk anda Vesilenin evi gibi anlam verilse de mahallinde Vesile’nin Çocukları şeklinde mana taşımaktadır.

Ancak daha sonra bu bilgi, Metin Gürak'ınMusul'dan göç eden bir Türkmen ailesine mensubiyeti ile düzeltilmeye çalışıldı. Oysa Kızıltepe Musul bağlantısının tarihsel arka planında Mardin’in 1839 yılında Musul’a bağlanması var. Muhtemelen bu tarihi malumattan dolayı Paşa’nın ailesinin Türkmen olduğu kamuoyuna servis edildi. Metin Paşa böylelikle aynı anda Arap, Kürt ve Türkmen ilan edildi. 

Yerel yazılı ve sözlü kaynaklar; Metin Gürak Paşa ailesinin; Gurs/ Yüceli Vadisi’ndeki Arap köylerinden bugünkü ismi ile Arakapı eski ismi ile Babina’dan olduğunu belirtmektedir. Babina Köyünde Mala Melhoyerleşiktir. Arapça konuşmakta ve Müslümandırlar. Bazı kaynaklarda ise köy halkının tamamı xeliki aşiretine mensup olduğu bilgisi yer almaktadır. Şafi mezhebine mensupturlar. O halde Genelkurmay Başkanı itikaden Eşari’dir, Maturidi değildir.

Metin Gürak Paşaya Musul Türkmenliği nasıl yapıştırıldı?

Gürak ailesinin Musul'dan Mardin'e göç iddiası, gazeteci Toygun ATİLLA'ya ait. Genelkurmay Başkanlığına atanan Metin Gürak'ın yakın çevresinden eski bir TSK mensubunun telefon ile kendisine ulaştığını, Orgeneral Metin Gürak'ın Kürt asıllı olmaktan veya bu şekilde yazılmış olmasından rahatsız olmadığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söylediğini, bilgi veren eski TSK mensububun, Metin Gürak'ın Musul'dan göç eden bir Türkmen ailesine mensup olduğunu ifade ettiğini yazmıştı.

Nitekim bu bilgiyi içeren Toygun ATİLLA'nınyazısının yer aldığı internet sitesi, Wikipedia'da kaynak gösterildi. Metin GürakPaşa daha Genelkurmay Başkanlığına fiilen başlamadan, birileri onun adına biyografisini düzenlediler. Sanırım bu operasyonu kimler neden yaptı az çok tahmin etmişsinizdir. Hiç şüphesiz kamuoyu doğru bilgiyi Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreninde sonra yayınlanacak resmi biyografisinden öğrenecektir.

Eğer muhaceret iddiası doğru ise…

Gürak ailesinin; Musul'dan Mardin'e göçü, 1960 öncesi olması gerekir. Musul petrolleri çerçevesindeki Türkmenlerin yerleşim alanları Türkiye karşıtı rejimlerin göç politikalarını şekillendirdi. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngilizler, Mezopotamya'nın kontrolünü Türklerdenaldıkları için Osmanlı nüfuzunun tüm kalıntılarını ortadan kaldırmak veya azaltmak için kasıtlı bir kampanya başlattılar. Türkmenlere karşı bölgedeki diğer etnik unsurları kışkırtarak katliamlar yapılmasına göz yumuldu.

14 Temmuz 1958 tarihinde yapılan askerî darbe sonucu Irak’ta kraliyet devrilmiş ve cumhuriyet rejimi ilan edilmişti. Darbe sonucu Kral II. Faysal ve ailesi ile birlikte Başbakan Nuri Sait Paşa öldürülmüş ve eski dönemin bütün siyasileri tutuklanmıştı.

Türkmenlere yönelik katliamlar başladı. Irak’taki baskıcı rejimler, istikrarsızlık, etnik çatışma, dış müdahale, savaş gibi sebeplerden dolayı Irak Türkmenlerinin bir kısmı farklı zamanlarda Türkiye’nin farklı il ve ilçelerine göç ettiler.

Bunlardan biri de eğer Musul’dan geldikleri doğruysa, aile şöhretleri Beytül Vesile olan Türkmen Gürak ailesiydi. Ancak Metin Gürak Paşanın Arapça tekellüm etmesi, Arap lisanının ana dili olabileceğini gösterir mi?

Bölgeden konuştuğum dostlar, Türkmenkökenli bir ailenin Arap ve Kürt ailelerden müteşekkil, aşiret yapısının güçlü olduğu bir köye yerleşmelerini ve iskan edilmelerini bölgenin feodal yapısı açısından anlamsız bulduklarını belirttiler.

Zayıf rivayete göre Türkiye'ye göç eden aile Mardin'e, en eski adı Dunaysır, Cumhuriyet öncesi Koçhisar, daha sonra 1931 yılında değiştirilerek, Kızıltepe adı verilen ilçeye yerleştiler.

Mardin yerelinde yayınlanan medya kuruluşları, ailenin Mardin  Kızıltepe'yebağlı Gurs vadisi köyleri nüfusuna kayıtlı olduğunu Orgeneral Metin Gürak’ın, 20 Ağustos 1960 yılında Mardin Kızıltepe Yeni Mahallede doğduğunu, ilk, orta eğitimini Kızıltepe'de tamamlayan Gürak’ın, Kuleli askeri okulu sınavlarını kazanarak askeri eğitimi için Kızıltepe'den ayrıldığını, çocukluk arkadaşları ve yakınlarını görmek için zaman zaman Kızıltepe'ye geldiğini belirtiyorlar.

Gurs Vadisi…

Mardin’in Organize Sanayi yanındaki Hacı Faris köyünden başlayarak (Hacı Faris Dahil), Kuzeyde Axres'e kadar devam eden vadinin adı Ğurs Vadisi'dir. Bu vadide yerleşik aşiretin adı Ğurs Aşireti’dir.

Ğurs aşiretine bağlı köyler, Kurrê, Şeyh Taceddin, Hacıfarıs, Hamziyan, Ğursa Navê (orta Ğurs), Babina, Xubas Jêr-Xubas Jor, Çelebiya, Gundê Uzeyr, Haftexwan, Meşkina, Ali Paşa.

Arakapı/Babina Köyü bağlı olduğu Kızıltepe ilçe merkezine 11 kilometre mesafe uzaklıktadır. Arakapı Köyü Mardin şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 18 kilometredir. Kızıltepe’nin %10’luk bir kısmını Araplar oluşturur. Şenyurt beldesinde ve bazı köylerde Arap nüfusu vardır. Kızıltepe’nin Elbeyli köyü Türkmen köyüdür.

Ayrıca Kızıltepe de hatırı sayılır Çerkeznüfusu vardır. Çeçenler Mardin çevresine ilk geldiklerinde, daha serin bir yer olduğu için Kasımiye Medresesi ve çevresine yerleşirler.

Burası gittikçe artan nüfusa yetmeyince Kızıltepe’deki Berrîyê Ovası’na taşınırlar. Burada da o dönem harabe, yıkık bir vaziyette bulunan Ulu Cami ve etrafını mesken tutarlar. Ayrıca Mardin Kızıltepe'ninIşıklar/Brahimiye köyünde Süryani aileler yaşamaktadır.

Metin Gürak’ın kısa hayat öyküsü…

1981 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1982 yılında Topçu Okulu’ndan mezun oldu. 1985 yılında Kara Havacılık Okulu’nu bitirerek pilot oldu. 1990 yılında Kara Harp Akademisi, 1996 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirdi. Çeşitli birlik ve karargahlarda yürüttüğü görevlerin ardından, 2006 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilerek 2. Zırhlı Tugay Komutanı olarak görevlendirildi. 2010 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. 2015 yılında Korgeneral rütbesine terfi ettirilerek 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı olarak atandı. Ağustos 2017’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine atandı.

10 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Genelkurmay II. Başkanlığı görevine atandı. 10 Ocak 2020 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Askeri Müşaviri olarak görevlendirildi. 23 Temmuz 2020 tarihinde Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak orgeneralliğe terfi ettirildi.

Gürak, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’la akraba mı?

Metin Gürak; İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde, İletişim Daire Başkanı atanan ilk general olarak TSK tarihine geçmişti. Sonraki günlerde Gürak'ın eski Genelkurmay Başkanlarından İlker Başbuğ’un bacanağı olduğu konuşuldu.

Hiç şüphesiz bu yıpratıcı söylentiyi FETÖ'cüodaklar basına servis etmişti. Oysa her iki aileye yakın kaynaklar bacanak iddiasını doğrulamadılar.  Metin Gürak'ın vefat eden eşi merhum Zerrin Gürak'ın kız kardeşlerinin isimleri Nesrin Türkdönmez ve Pervin Ecesoy olup üç kız kardeşler.

İlker Başbuğ’un eşinin adı ise Sevil. Sevil Başbuğ Zerrin Gürak'ın  ablası ve kardeşi değil. Bazen Anadolu'da dayı, hala, amca ve teyze kızları ile evli olanlar birbirlerine bacanak diye hitap eder. Böyle bir yakınlık var mı yok mu bilmiyoruz.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un eşi Sevim Başbuğ'un babası Rizeli, annesi ise Artvin Arhavili. Metin Gürak’ın kayınpederi Çorlu eşrafından. İlker Başbuğ’un kayınpederi asker, Metin Gürak’ın ise asker değil, O nedenle vefat ettiğinde tabutunun üstüne Türk Bayrağı örtülmemişti.

Çünkü Metin Gürak’ın eşinin babası 16.10. 2019'da vefat eden bir gün sonra Çorlu Asri mezarlığında toprağa verilen Habibe Turkdönmez eşi Ahmet Türkdönmez'in cenaze namazında ne İlker Başbuğ ne de eşi Sevil Başbuğ yer almadılar. 

Belki iktidar kanadı ile arası limonu olan İlker Başbuğ ve eşi, muvazzaf olan Metin Gürak'ın terfi sıkıntısı yaşamaması için cenazede bulunmamışlardır?

Şimdi sormazlar mı ey müfteriler nerede bacanaklık?

Metin Paşa, 2 çocuk ve 1 torun sahibidir. Eşi Zerrin Gürak, 23 Aralık 2020 tarihinde pankreas tedavisi gördüğü İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 55 yaşında öldü. Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camiinde Öğlen namazı sonrası  kılınan cenaze namazının ardından Gölbaşı ilçe mezarlığında defn edildi.

Metin Gürak, siyasi Kürtçülüğe karşı!..

TSK mensubu bir Türk Subayından ne beklenir ki?  Siyasi ve silahlı mücadeleyi yöntem olarak benimsemiş terörist Kürtçü gruplara karşı olması son derece doğal.

Ailesi Mardin Kızıltepeli olan Metin Gürak’ın, 29 Şubat 2009 tarihindeki bilgilendirme toplantısında TBMM Grup toplantısında Kürtçe konuşan hemşerisi DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’e tepki gösterirken, aynı dönemde TRT’de Kürtçe yayın yapılmasına destek sunduğu biliniyor.

Türk vatandaşı Arap asıllı bir muhitte yaşamış olsa da çat pat Kürtçe konuşabildiği söylenebilir.

Amerikalılar onu izliyor!

Filistin Güvenlik Güçleri’ni eğitmek maksadıyla 2005 yılında kurulan çok taraflı bir mekanizma olan, ABD Güvenlik Koordinatörlüğü (United States Security Coordinator – USSC) Komutanı KorgeneralEric Wendt, 1-2 Mayıs 2019 tarihlerinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmiş, sözkonusu ziyaret kapsamında OAGM V. Büyükelçi Yunus Demirer’le görüşmüş ve Genelkurmay II. Başkanı Korgeneral Metin Gürak tarafından kabul edilmiştir.

Eric Wendt Kasım 2017'den Ekim 2019'a kadar İsrail-Filistin Otoritesi Koordinatörüydü. 4 yılı piyadede ve 30 yılı Özel Kuvvetler Yeşil Bereli olarak olmak üzere 34 yılı aşkın seçkin görevin ardından 1 Mart 2021 tarihinden itibaren emekli oldu. Biyografisinde Arapça ve Korece bildiği ifade edilen Eric Wendt bu ziyaretinde Metin Gürak ile Arapca konuşmuş mudur?

Arapça bilmesi onu Libya’ya götürdü!..

Kara Kuvvetleri Lisan Okulu'ndan söz edelim...

Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeline yabancı dil eğitimi vermekle görevli kurumdur. 1956 yılında Ordu Yabancı Diller Okul Komutanlığı adıyla açılmıştır. İlk olarak İngilizce eğitimi verilmiş ilerleyen yıllarda Rusça, Almanca, Fransızca, Bulgarca, Yunanca ve Arapça eğitimleri de başlamıştır. 1970 yılında İngilizce bölümü kapatılarak bu görev Hava Lisan Okulu'na devredilmiştir.

1974 yılında Farsça eğitimi başlamıştır. 1984 yılında İngilizce bölümü tekrar açılmıştır. 1985 yılında Almanca bölümü kapatılarak Deniz Lisan Okulu'na devredilmiştir. 1987 yılında Kara Kuvvetleri'ne bağlanmıştır.

1999 yılında Boşnakça, 2001 yılında Gürcüce, 2004 yılında Ermenice bölümleri açılarak bu dillerde öğretime başlanmıştır. 2007 yılında Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlanmıştır. Somali askerlerine Türkçe eğitimi verilmektedir.

Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak; İstanbul Maltepe Küçükyalı da bulunan Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Kara Kuvvetleri Lisan Okulunda Arapça kursuna katıldı.  Küçüklüğünden beri aşina olduğu Arapça kursunu tamamladıktan sonra 10 Ocak 2020’de Libya’ya gönderildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Askerî Müşaviri olarak görevlendirildi.

Gare gönlümüzde yâre…

Gare Katliamı, 13 Şubat 2021 tarihinde Kuzey Irak'taki Gara bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Pençe-Kartal 2 Operasyonu'na başlaması üzerine PKK tarafından mağarada tutulan on üç silahsız sivilin öldürülmesi olayıdır.

Rehineler beş yıldan fazla süredir rehin tutuluyordu. Genelkurmay karargâhının çalışmalarından sorumlu olan İkinci Başkan Orgeneral Metin Gürak, GareOperasyonunu planlayan ekibe komuta etmişti. Dolayısıyla bu operasyon, günah ve sevabıyla Metin Gürak imzası taşımıştır.

MİT Müsteşar eski Yardımcısı Cevat Öneş, “Gara Operasyonu”nu “başarısız” olarak nitelendirmiş ve “PKK'nın önceden haber alabileceği, hassasiyetini artıracağı, yeni tedbirleri devreye sokabileceği bir gündem oluşturulmuştur” demişti.

Komuta kademesindeki isimlerin 15Temmuz hikayelerini genellikle inandırıcı ve etik bulmuyorum. Nedense AkıncılarÜssü’nde tutulanlara gönlüm mesafeli duruyor. O nedenle Metin Gürak Paşanın da 15 Temmuz hatıralarından söz etmeye gerek yok.

Kara Kuvvetleri Komutanı Selçuk Bayraktaroğlu…

Mevcut TSK Genelkurmay II. Başkanı. 2023 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Selçuk Bayraktaroğlu 9 Mart 1961 tarihinde Artvin'de doğdu. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve  Lazlar oluşturur.

Yerel kaynaklar Paşa'nın Artvin Yusufeliilçesi Kılıçkaya köyünden olduğunu yazıyor.

Arsız/Erdiş/Kılıçkaya köy tarihi…

Kılıçkaya köyünün eski adı Ersis'tir. 1928 tarihli köy listesinde de Ersis (ارسیس) olarak geçer. Sevan Nişanyan  bu köyle ilgili şu bilgileri verir.

Kılıçkaya köy - Yusufeli (Kılıçkaya bucağı) - Artvin

1914h ????: Kiskim | Ersis

1876s ????: Ersis / Arsis [ Gürcüce "Arsi yeri" ]

E630 ????: Arsik gen. Arseats (idari bölge) [ Ermenice "Arse/Arsi diyarı" ]

Y17 ????: Arsenênê (idari bölge) [ Yunanca "Arsen diyarı" ]

G00 ????: Arsiani (dağ)

■ Eski Ermeni tarihinde Arseats Por (`Arsi’ler çukuru`) adı verilen ve bugünkü Yusufeli ilçesine tekabül eden yörenin merkez kasabası idi. Ersis adı yapıca çoğul olan Arsik sözcüğünün belirtme halinden türemiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kiskim nahiyesi merkezi olduğundan Kiskim adı da bazen kullanılır.

Ersis köyü, orta çağda Gürcistan'ıoluşturan bölgelerden biri olan Tao'da yer alıyordu. Nitekim Osmanlılar bu bölgeyi ve köyü 16. yüzyılın ortasında Gürcülerden ele geçirmiştir. Kılıçkaya köyünün sınırları içindeki kaleler bu dönemden kalmış olmalıdır. Eskiden ayrı bir köy olan ve Solporek veya Solverik olarak da bilinen Soleki (სოლექი) de bugünkü Kılıçkaya sınırları içinde bulunuyordu.

Ersis köyü, 1574 tarihli Osmanlı tahrirdefterine göre Peterek nahiyesinin köylerinden biriydi. Nüfusu 289 haneden oluşuyordu. Bu defterde kayıtlı olan ve bugün Kılıçkaya köyünün sınırları içinde kalan Solek / Soleki adında bir başka köyde bulunuyordu. Çoruh Nehri kıyısında bulunan bu köyden geriye sadece kalesi (Soleki Kalesi) kalmıştır. Soleki köyünün nüfusu ise 20 haneden oluşuyordu. Sonraki kayıtlarda bu köyün adına rastlanmamaktadır.

Osmanlı idaresinin askere alma amacıyla sadece erkek nüfusunu tespit ettiği 1835nüfus sayımında Ersis'te 186 hanede 504 erkek kaydedilmişti. Erkek sayısı kadar kadın eklenince köyün nüfusunun yaklaşık 1.008 kişiden oluştuğu ortaya çıkar. Bu sırada Ersis, Çıldır Eyaleti'nin Kiskimsancağına bağlıydı.

Ersis köyü, 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde Ersis (ارسیس) adıyla Artvinvilayetine bağlı Yusufeli kazasının merkez nahiyesindeki köylerden biriydi. 1940 genel nüfus sayımında Çoruh vilayetine bağlı Yusufeli kazasının merkez nahiyesine bağlıydı ve nüfusu 2.201 kişiden oluşuyordu. 1945 genel nüfus sayımında Ersis köyü, yeni kurulmuş olan Ersis nahiyesinin idari merkeziydi.

Ersis nahiyesi 13 köyü kapsıyordu ve toplam nüfusu 9.416 kişiden oluşuyordu. Ersis, Türkçe olmadığı için köyün adı 1959yılında 7267 sayılı kanunla Kılıçkaya olarak değiştirilmiştir. 1965 genel nüfus sayımında Kılıçkaya köyünün nüfusu 2.198 kişiden oluşuyordu ve bu nüfus içinde 901 kişi okuma yazma biliyordu. Bu tarihte Ersisnahiyesinin adı Kılıçkaya bucağı olarak değiştirilmişti. Kılıçkaya bucağı 11 köyü kapsıyor ve toplam nüfusu 9.822 kişiden oluşuyordu. Bu nüfus içinde 2.901 kişi okuma yazma biliyordu.

Cumhuriyet kurulduktan sonra belediye statüsü alarak beldeye dönüşen kasabanın belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona erdi.

Selçuk Paşa'nın askeri bürokraside geçen yılları…

1977'de Kuleli Askerî Lisesini, 1981'de Kara Harp Okulunu, 1982'de Muhabere Okulu ve Eğitim Merkezini bitirdi. Kara Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu. 2000'de muhabere kurmay albay rütbesine terfi etti. Benim dikkatimi çeken 2009'a kadar Genelkurmay 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanlığı Temel Analiz Şube Müdürlüğü yapmış olması.

2009'da tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2009-2011 arası 9. Motorize Piyade Tugayı komutanlığı, 2011-2013 arası Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı Mühimmat Komutanlığı yaptı. Bu görevini yürütürken Kırıkkale'deki Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisinde patlama meydana gelmiş ve 4 kişi ölmüştür.

2013'te tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2013-2014 arası GenelkurmayMEBS ve Siber Savunma Komutanlığı, 2014-2016 arası 3. Ordu Kurmay Başkanlığı yaptı.

2013'te tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2013-2014 arası Genelkurmay MEBS ve Siber Savunma Komutanlığı, 2014-2016 arası 3. Ordu Kurmay Başkanlığı yaptı. 2016'da korgeneral rütbesine terfi etti ve Genelkurmay Personel Başkanlığına atandı.

Babası Kurban Bayraktaroğlu04.06.2017’de tedavi gördüğü Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 83 yaşında vefat eden Bayraktaroğlu'nuncenazesi ikindi vakti Karşıyaka'da toprağa verildi.

10 Ocak 2020'de Metin Gürak'ın Libya'dagörevlendirilmesi üzerine Genelkurmay II. Başkanlığına baba adı Kurban olan SelçukBayraktaroğlu vekâlet etmeye başladı. O şimdi Kara Kuvvetleri Komutanı.

Müyesser Yıldız’ın avukatı Erhan Tokatlı, 24 Aralık 2019’da yayınlanan “Kim bu Hafter'le görüşen Türk komutanlar” ve 20 Ocak 2020’de yayınlanan “Libya'ya hangi komutan gitti... Yerine kim geldi” başlıklı haberlerin tutuklamaya konu olduğunu açıkladı.

2021'de orgeneral rütbesine terfi etti. 24 Ağustos 2021'de asaleten atandı. 24 Aralık 2021'de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akartarafından başarılarından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.

TSK 15 Temmuz vesayetinden kurtuldu mu?

2023 Yüksek Askeri Şura ile ilgili haberlere “sürpriz” başlığı atılması yerinde bir tercihti. Çünkü TSK’da yerleşik teamüller haricinde 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak’ın kuvvet komutanlığı yapmadan doğrudan Genelkurmay Başkanı olarak atanması gündem oldu.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası şekillendirilmeye çalışılan terfi silsilesi Hulusi Paşa ile birlikte tarih oldu denilebilir. Bununla birlikte Metin Gürak Paşanın da “Akıncılar palas”ta misafir edilmesini göz ardı etmek mümkün değil.

Ancak askerî kulisleri yakından takip eden uzmanlar ve gazeteciler açısından Gürak’ınatanması, aynı zamanda yeni bir dönemin ve yapılanmanın da işareti. Çünkü MetinGürak, militarist diplomasinin kuvveden fiile geçmesinde emeği olan birisi.

Kendisi ile yakın çalışan askeri personele göre yeni Genelkurmay Başkanı Org. Metin Gürak, üç özelliği ile dikkat çekiyor. Birincisi zor görevlerden kaçmayan, muharip tarafı güçlü. İkincisi askeri diplomatik yönüyle de öne çıkan bir komutan. Üçüncüsü ise pilotluk ve gökyüzü tutkusu.

Yeni Genelkurmay Başkanı Gürak, ilginç bir kariyere ve profile sahip. Genelkurmay İkinci Başkanlığı’nı yürütürken Türkiye-Azerbaycan askeri görüşmelerinin eşbaşkanlığını yürüten, Libya harekâtınıkomuta eden, hükümetin güvendiği bir isim.

Bu görevin ardından Suriye, Irak, İran sınır bölgesinden de sorumlu olan Malatya’daki İkinci Ordu Komutanlığı’na atanan Gürak’ı kamuoyu aslında uzun yıllardır tanıyor. Lakin Tecahül-i ariflik durum söz konusu. Biliniyor ama bilinmemezlikten geliniyor.

TSK, Hulusi Akar etkisinden kurtuldu mu?

Yaşar Güler’in 3 Haziran’da Milli SavunmaBakanlığı’na atanmasının ardından TSK’nın komuta kademesinde kalan tek isim; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu oldu.

2. Ordu komutanı olduğu son dönemde MİTile beraber sınır ötesi operasyonlara imza atan birliklerin de komutanlığını yapan Gürak Paşa, Erdoğan’ın güvendiği isimlerden mi?

Neden mim koydum?

11 ili yıkan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Malatya'ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 2. Ordu Komutanı'nın karşılayamadığı iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Talat Atilla'nın “Turktime”da köşesine taşıdığı olayda, karşılamaya giden 2. Ordu komutanı Orgeneral Metin Gürak'a "Protokolde isminiz yok" denildiği, Orgeneral Gürak'ın, kimliğine kadar gösterdiği ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanına dahi yaklaştırılmadığı yazılmıştı.

Bununla birlikte, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla MücadeleMerkezince, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili yayımlanan 11-12 Mart Dezenformasyon Bülteni'nde;  Bazı basın yayın organlarında yer alan, "2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, 'isminiz yok' denilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Malatya ziyaretinde karşılama protokolüne alınmadı" iddiasının doğru olmadığı belirtilerek, "2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Şubat 2023'te Malatya'daki ve 28 Şubat 2023'te Doğanşehir'deki ziyaretlerine iştirak etmiş ve bizzat karşılama protokolünde yer almıştır. Gürak'ın karşılama protokolündeki görüntüleri, iddiaların asılsız olduğunu açıkça ortaya koymaktadır." İfadelerine yer verilmişti.

2023 YAŞ toplantısı öncesinde bu tür haberlerle kime ne mesaj verilmek istendi?

Metin Gürak Paşanın GenelkurmayBaşkanlığına giden süreçte önünü, TSKiçindeki hangi grup veya odak kesmek istedi?

Cihanşumül Kadim Türk Devletinin 2023 Vizyonu…

Üçler Yediler Kırklar erler demine destur alan çelik çekirdek kadronun, CumhurbaşkanıErdoğan’ın son hamleleriyle 15Temmuz’dan sonra orduda oluşan yapıyı değiştirdiği ve bütünüyle yeni biryapılanmaya gittiği ifade edilebilir.

Bu atamalarla, Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ünhemşehrisi, İngiltere'de öğrencilik yıllarında birlikte fotoğraf çektirdikleri Hulusi Akar’ınetkili olduğu dönemin bir anlamda kapandığı söylenebilir. Erken seçim olursa Kayseri'deyaptırdığı camide inzivaya çekilebilir.

Yaşa Var Ol Harbiye!..

Harbiye’den 1981 yılında mezun olan devre arkadaşı üç orgeneral olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral SelçukBayraktaroğlu birlikte komuta kademesinde yer alıyorlar.

Devre arkadaşları içinden orgenerallikteki kıdemi bir yıl fazla olan Gürak, Genelkurmay Başkanı, Bayraktaroğlu ise Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.

Gürak 2020’de, 19 Ağustos 2022 tarihinden beri 1. Ordu Komutanı olarak görev yapan Çorum Osmancıklı Ali Sivri ve Bayraktaroğlu ise 2021’de orgeneralliğe terfi etmişti