SEVGİ GÜMÜŞ


Polis hakları…

Polis hakları…


Merhaba sevgili okuyucularım...
Akdeniz Habercisi ile köşe yazılarına devam edeceğim.
İlk yazım Polis Hakları, yazısıyla sizlere merhaba diyorum.
Başımız sıkıştığında akla gelen ilk isim ilk telefon numarası ve ilk korunaklı alan olarak gelir aklımıza Polis Teşkilatı. 10 Nisan 1934 tarihli 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu ile yetkilendirilmiş olan polis teşkilatı, bugün gelişen teknoloji ile vatandaşların canının ve malının korunmasında oldukça etkin.
Kutsal bir görev onların ki bugün hangi polise sorarsanız sorun işe gidiyorum veya işten geliyorum cümlesini duyamazsınız ağzından. Görevdeyim, göreve gidiyorum ya da görevden dönüyorum derler. Çünkü bazı istisnalar dışında hiç biri iş olarak görmez mesleğini, çoğu için vatan aşkıdır yaptığı iş. Çalışma saatleri, özlük hakları ve terfileri derken zor şartlar altında hizmet veren Polis teşkilatı mensupları çoğu zaman hedef noktasındadır. Üniforması ve rozeti altında kim olduğu ya da sorunları çok da düşünülmez. Çoğunlukla hak arayanlara müdahale etme durumda kalan polis, kendi hakları için mücadele dahi edemez. Çünkü o var olan düzene karşı koymak değil o düzeni sağlamak ve korumakla yükümlüdür.
Doğuda hizmet veren ve zor şartlar altında tüm sosyal haklardan uzak kalarak çalışan çoğu zaman terörle mücadeleye eş uykusuzlukla savaşan polisleri saymıyorum bile. Hemen hemen askerle aynı görevi yapan fakat onlar kadar özlük haklara sahip olmayan polislerin bu sıkıntılarının kutlanan polis haftası çerçevesinde bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Yaptığı mesleğin yarattığı strese ek olarak hayat mücadelesi ve geçim sıkıntısı içinde bunalan polislerin ruh hallerinin yarattığı sonuçları zaman zaman gazete köşelerine taşıyorz. Ülkenin içinden geçtiği zor günlerde yükleri bir kat daha artan polislerin katı çalışma koşullarının esnetilmesi konusunda meclise çoğu zaman önerge sunulsa da ne yazık ki hala bir sonuç bulamamakta.
Türk Polis Teşkilatının 174. Yılını kutlar, tüm teşkilat çalışanlarının sorunlarının bir nebzede olsa bu kutlamalar çerçevesinde çözüme kavuşmasını dilerim…