Samet Memiş


ANTALYA'YA TURİST AKAR ISPARTA BURDUR BAKAR

ANTALYA'YA TURİST AKAR ISPARTA BURDUR BAKAR


Isparta ve Burdur, Türkiye’nin güller ve göller şehirleri olarak biliniyor.

Doğal miraslarla donatılmış gezginlerce keşfedilmiş daha çok sayıda ziyaretçilerini bekleyen birbirinden güzel cevherleri barındırıyor. 

Büyüğü, küçüğü, tatlısı, tuzlusu her çeşit göl bulabileceğiniz, her doğa harikasına sahip, sağlık turizminden tutun her güzelliği bulacağınız Isparta ve Burdur, doğanın tadını çıkarabileceğiniz en uygun şehirlerdendirler.

 Sınırları içerisinde yer alan tabiat parkları ve doğa harikası ormanlarıyla görenleri büyüleyen bu iki şehrimiz, Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında başta geliyorlar. Gezmek için büyük bütçelere de ihtiyaç duymayacağınız Isparta ve Burdur’da güzellik adına ne arasınız derhal bulursunuz.

Bu iki güzel şehrimiz Dünyanın turizm cenneti olan Antalya'da sınır olmalarıyla biliniyor.

İki Şehir Antalya'ya bir çay içimlik mesafe uzaklığındadır.

Antalya'nın bazı ilçelerinden daha yakındır Antalya'ya.

Ama maalesef  turizm olarak Antalya'dan neredeyse hiç istifade etmiyorlar. Antalya'ya gezmek, eğlenmek için akın, akın gelen turistler bu iki turizm cenneti şehirlere uğramadan gidiyorlar.

Kurumsal olarak birbiriyle ortak çalışan bir çok ajans, şirket, kurum olmasına rağmen bu turizm sirkülasyonu için maalesef bir işe yaramıyor. Yıllık en az 16-17 milyon turist ağırlayan Antalya, kendi komşu illeri olan Isparta ve Burdur'a zırnık turist koklatmıyor. 

Turizm acenteleri aracılığıyla Antalya'ya gelen turistler, acenteye kendisini gezdirmesi için ücretini ödeyip kendisini acentesine teslim ediyor. Nereye gideceğine, nerede eğleneceğine, nerede yatacağına, nerede yiyip-içeceğine kendisi değil acentesi karar veriyor. 

Antalya sınırları ile ilktisaplı bir anlaşması yok yani. 

Yani her şey acentelerin elinde...

Bu acenteler Antalya'ya gelen turistlerin yüzde 20'sini 30'nu Isparta ve Burdur'a yönlendirse iki Şehir önemli derecede ihya olacak.

Ama nerede onlarda bu paylaşımcı ruhu?

Isparta ve Burdur il kültür ve turizm müdürlükleri, yerel işletmeler, yerel halkı yani herkes turizm için tüm alt yapıları oluşturmuş gelen misafirini bekliyor ama Antalya turizm barajlarının kapağını kapatmış hep bana, hep bana anlayışıyla hareket ediyor.

Antalya turizm acenteleri, kültür ve turizm müdürlüğü, ajanslar, şirketler yani kim varsa turizm için gelenleri Isparta ve Burdur'ada gönderip pastayı büyütmesi gerekiyor. Bu alışmışlığın dışına çıkılıp paylaşımcı bir ruhla BATI AKDENİZ illerini turizm cenneti haline getirmesi gerekiyor.