TÜRKÜLERİMİZİN YOZLAŞTIRILMASINI KABUL ETMİYORUZ!


Gündem 18.06.2020 01:27:00 0
TÜRKÜLERİMİZİN YOZLAŞTIRILMASINI KABUL ETMİYORUZ!

BASINA VE KAMUOYUNA

TÜRKÜLERİMİZİN YOZLAŞTIRILMASINI KABUL ETMİYORUZ!

Teke Yöresi’ nin başkenti olarak kabul görmüş ilimiz Burdur’ un geçmişten günümüze miras olarak aktarılmış birçok çalgısı, ezgisi, türküsü vb. kültür birikimi mevcuttur. Bunlardan yaygın olarak bilinenlerden bir tanesi de toplumda sevilerek dinlenen “DENİZİN DİBİNDE HATÇAM” türküsüdür. Özellikle Teke Yöresi ve çevresinde, ayrıca da ilgili herkes tarafından bilindiği üzere birtakım yaşanmışlıkları barındıran “ağıt” niteliğinde bir türkümüzdür.

(Türkünün kaynak kişisi 1938 Burdur doğumlu Seyfettin TÜRKOL’ dur. - Kabak kemane virtüözü ve İzmir Radyosu Yurttan Sesler Korosu şeflerinden rahmetli Salih URHAN, Seyfettin TÜRKOL’ un ilkokul öğretmenidir- Derleyen de o tarihlerde Burdur Merkez Orduevi’ nde askerlik yapan İstanbul Radyosu saz sanatçılarından ve sonraki tarihlerde Yurttan Sesler Koro şefi olmuş Mehmet ERENLER’ dir. Zira Seyfettin TÜRKOL, farklı üç ağıtın birleşimi ile ortaya koyduğu “DENİZİN DİBİNDE HATÇAM” türküsünü derlemesi için Mehmet ERENLER’ e vermiştir.)

“DENİZİN DİBİNDE HATÇAM” türküsü, Arvallı ve Kayış köylerinden iki farklı Hatçe’ nin istemedikleri kişiler ile evlendirilmeleri sonucu kaçmaları üzerine yakılan ve farklı ağıtların derlenmesi ile oluşan bu güzel türkümüz, orijinal hali ile kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Ancak son zamanlarda birtakım sosyal medya mecralarında yer alan kayıt ve görüntülerde, içinde derin acı ve duygular barındıran bu türkümüzün orijinali bozularak, ağıtın içinde barındırdığı yaşanmışlıklar hiçe sayılarak, değersizleştirilerek yorumlandığını, klipler çekildiğini ve bu kültür mirası türkümüzün içinin boşaltılmaya çalışılarak pazarlama unsuru haline getirilmeye çalışıldığını üzülerek takip ediyoruz.


Yurtta bugün hava nasıl olacak? Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi
Bursa Nilüfer'de sportif başarılar ödülle taçlandırıldı Bursa Nilüfer'de sportif başarılar ödülle taçlandırıldı
İzmir Karabağlar'da mesaiye 'Temizlik'te başladı İzmir Karabağlar'da mesaiye 'Temizlik'te başladı
Burdur'da su kaynakları arttırılacak! Çalışmalar incelendi! DSİ 18. Bölge Müdürü Osman Erkan, Tefenni Beyköy'de sondaj çalışmaları hakkında incelemelerde bulundu. DSİ'nin Burdur'daki su kaynaklarını geliştirmek için çalışmaları devam ediyor.