"Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığı kırmızı çizgimizdir"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 9 Mart Baf Direnişi ve Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Tatar, mesajında “Türkiye’nin garantörlüğü ile Türk askerinden vazgeçilemeyeceğini” belirtti.


Gündem 9.03.2021 16:00:00 0

Hakan YILDIRIM (KKTC ajans392.com)

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 9 Mart Baf Direnişi ve Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Türkiye’nin garantörlüğü ile Türk askerinden vazgeçilemeyeceğini” belirtti.  Tatar, “Mücadele tarihimizin en önemli direnişlerinden biri olan Baf Direnişi’nin 57. yıl dönümünde toprağa düşen aziz şehitlerimizi bir kez daha  rahmet ve minnetle anarken, Baf’ın Türk bölgesine yönelik olarak 7 Mart’ta  başlayan ve 9 Mart’a kadar devam eden Rum saldırılarının ana nedenini de hatırlatmakta büyük yarar vardır” ifadelerini kullandı

BM Güvenlik Konseyi’nin  4 Mart 1964 tarihli siyasi ve haksız kararıyla “Kıbrıs’ın tek meşru hükümeti” olarak tanınan Rum Yönetiminin, bu karardan güç ve cesaret alarak,  üç gün sonra  Türk bölgelerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını belirten Tatar, 7 Mart tarihinde de  Baf’ın Türk bölgesine yönelik çok büyük bir saldırı başlattıklarını kaydetti.

"TÜRK ASKERİNDEN VAZGEÇİLEMEZ"

Ana hedefin Kıbrıs’ta Türk direnişini yok edip, Kıbrıs Türk halkını bir azınlık olarak boyunduruk altına almak olduğunu kaydeden Tatar, Yunan Alayı takviyeli ve ağır silahlarla gerçekleşen bu saldırıya karşı  Baf Mücahitleri ile Baf Türkleri büyük bir direniş gösterdiğini, çok büyük kayıplar verildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“Baf Mücahitleri 13 şehit verirken, yaşanan Rum-Yunan vahşeti de unutulamaz.  Mavrali mevzisinde mermileri tükendikten sonra esir alınan 9 Mücahidimiz, Baf’ın Rum bölgesinde bulunan mezbahaya götürülür, kasap çengellerine asılır,   kasap bıçakları ile doğranır ve başları da nacaklarla  parçalanarak, beyinleri çıkarılır. Baf Türkleri büyük bir katliamla  karşı karşıyadır. Dünya bu saldırılara ve vahşete karşı seyirci kalırken, garantör Türkiye harekete geçer. Saldırıların durmaması halinde müdahalede bulunacağı yönünde Rum-Yunan ikilisine nota verir. Türkiye’nin bu kararlı duruşu sonrasında Rum saldırıları sona erer.Baf saldırılarından sonra Rum-Yunan ikilisinin 1964 yılında gerçekleştirdiği diğer en büyük saldırılarından biri de Erenköy’e yönelik olarak gerçekleşen saldırılardır. Bu saldırılar da garantör Türkiye’nin müdahalesiyle bertaraf edilmiştir. İşte bunlar, Türkiye’nin garantörlüğünden neden vazgeçemeyeceğimizin en açık örneğidir. Bu nedenlerle Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü ile Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığı kırmızı çizgimizdir."


Dış Ticaret rakamları açıklandı... İhracatta Almanya, ithalatta Rusya önde Dış Ticaret rakamları açıklandı... İhracatta Almanya, ithalatta Rusya önde
Başkan Yalçın; “İmkanlarımızı çocuklarımıza seferber ediyoruz” Başkan Yalçın; “İmkanlarımızı çocuklarımıza seferber ediyoruz”
Oyak Renault'un deneyimli isimleri öğrencilerle buluştu Oyak Renault'un deneyimli isimleri öğrencilerle buluştu
Interpolün aradığı iki zanlı İstanbul'da yakalandı Interpolün aradığı iki zanlı İstanbul'da yakalandı
Kayseri’de Spor A.Ş. 2’nci bahar dönemi spor okulları kayıtları başladı Kayseri’de Spor A.Ş. 2’nci bahar dönemi spor okulları kayıtları başladı