Turgut Özal Üniversitesinde Kadınlar Gününe özel e-konferans

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde 8 Mart Dünya Kadınlar günü e-konferansı yapıldı. Programa Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Kadın Hakları Savunucusu Hukukçu Kezban Hatemi, İş İnsanı G


Gündem 8.03.2021 17:30:00 0
Turgut Özal Üniversitesinde Kadınlar Gününe özel e-konferans

MALATYA (İGFA) - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan video gösterimi ile başlayan program Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un moderatörlüğünde başladı. Yeri geldiği zaman canıyla bu toprakları bizlere vatan kılan kadınların haklarını ödeyemeyeceğimizi söyleyen Prof. Dr. Karabulut, “ Kadın; şehit tabutuna sarılmış gözyaşı döken şehit anasıdır. Kadın; bebeği sırtında Kurtuluş Savaşına mermi taşıyandır. İnsan olmanın vesilesidir kadın, vatanını savunmak için erkek kılığına giren Halime Çavuştur. BKimisi keskin nişancılık yaptı, kimisi bambaşka katkılarla, bambaşka kahramanlıklarla tarihe geçti. Evet Nezahat Onbaşı bu ünvanı aldığında henüz 12 yaşında bir kız çocuğuydu. Kadın Nezahat Onbaşı’dır. Havvadır kadın. Sevgilinin can damarı Aminedir. Latife eş Hatice’dir. Bir iffet abidesi Meryemdir” ifadelerine yer verdi.

"SİZ ONLARI ALLAHIN EMANETİ OLARAK ALDINIZ"

Peygamber Efendimizin, “Cennet annelerin ayaklarının altındadır.” Hadis-i Şerifinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, “Sevgili Peygamberimiz "Kadınların haklarını yerine getirme hususunda Allah’tan korkunuz! Zira siz onları Allah’ın bir emaneti olarak aldınız." buyurarak konunun ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir” ifadelerine yer verdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınları milletin gücü olarak belirttiğini hatırlatan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “ Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.” ifadesi de kadınlara vermiş olduğu değeri göstermektedir” diye konuştu.

Ülkemizde maalesef kadına yönelik şiddetin her çeşidi ile karşılaştığımızı açıklayan Karabulut, "Bu durumu bir mesele haline getirmek, bununla mücadele etmek ve bunu önlemek hepimiz için bir vazifedir. Hepimizin, bulunduğumuz yerlerde bütün kuvvetimizle mücadele etmemiz, canla başla karşı koymamız ve sessiz kalarak ortak olmamamız gereken bir kötülüktür” dedi.

Kadına yönelik şiddet konusuna ve kadın haklarına değinen Kadın Hakları Savunucusu Hukukçu Kezban Hatemi, “Biz nasıl bir toplum olduk, neye devşirildik. Kuşların, leyleklerin hukukunu koruyan bir gelenekten gelen bir nesil, kadına reyhan sapının ucuyla bile dokunmayın diyen sevgili peygamberime rağmen biz nasıl bu hale geldi. Amaç 6284 sayılı kanunu kaldırmaktır. İstanbul Sözleşmesi’nde ne var? İstanbul sözleşmesinden evvel İstanbul sözleşmesinden daha ağır cümleleri ihtiva eden Birleşmiş Milletlerin de onayladığı 1979 CEDAW sözleşmesi var” ifadelerini kullandı.

İş insanı Girişimci Demet Sabancı, “Ulu Önderimiz Atatürk’ün söylediği şekilde, dünyada her şey kadının eseridir. Uzun zamandır hem ülkemizin yurt dışındaki tanıtımı hem de ülkemizdeki kadınlarımız için (TİKAD) Türk İş Kadınları Derneği ile birlikte birçok görevde yer aldım ve inanıyorum ki kadının gücü ben değil, biz olabilmekte. Bu birlik noktasında kadın girişimcilerimiz için özel bir e-ticaret sitesi kurduk. Yaklaşık 3 ay önce hayata geçti. İsmi shopstarwomen. Bildiğimiz klasik e-ticaret sitesi gibi görünmekle birlikte aslında çok inovatif, belki de dünyada bu anlamda ilk kez yapılmış bir e-ticaret sitesi. En büyük özelliği, merkez noktasında Türk girişimci ve üretici kadınların yer alması. Burada öyle bir şey planladık ki. Hem ticaret yapılabilsin hem de bir anlamda ülkemizin tanıtımına destek olabilelim. Yani iç turizme ekonomik olarak bir destek verelim”ifadelerini kullandı.

Gazeteci Yazar Sevilay Yılman, arşivine baktığında her 8 Martta, her kadın cinayetinde, her kadına şiddette bir yazı kaleme aldığını vurgularken, bir şeyleri değiştirememenin sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.

 

Gazeteci TV Moderatörü Didem Arslan, “Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği, “Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
 

 


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı