SÜT SAĞIMI İŞLETMELERİ TEK TEK KAPANIYOR

Artan yem fiyatları ve bakım masrafları nedeniyle zarar ettiğini iddia eden süt işletmeleri, tek tek kapanıyor.


Yaşam 28.02.2021 23:09:00 0
SÜT SAĞIMI İŞLETMELERİ TEK TEK KAPANIYOR

Artan yem fiyatları ve bakım masrafları nedeniyle zarar ettiğini iddia eden süt işletmeleri, tek tek kapanıyor.

Süt üretimi yapan çiftçiler artan maliyetlere rağmen süt fiyatının 2 lira 80 olmasına tepkili. Yem, mazot, gübre ve elektrik fiyatlarında yaşanan zamlar nedeniyle süt fiyatlarının artmasını talep eden üreticiler, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını bu nedenle işletmelerini kapatıyorlar.

 “Zarar ediyoruz, artık sesimizi duyan yok.

100 tane büyükbaş hayvanı olan işletmeci Babacan, hepsini sattığını söyledi. Hayvanları için yemin bir kısmını kendine ait arazisinden ürettiğini ve yine de dışardan yem almak zorunda kaldığını belirttirek buna rağmen işin içinden çıkamayarak işletmemi kapattım dedi. “Hayvanlarım bana para bırakmadığı gibi günden güne zarar eder duruma düştük. Kaba yem de endüstriyel yem de yüksek fiyatta. Bir torba yem 130 lira, ilaçlar pahalı, mazot pahalı, gübre pahalı… Sesimizi duyuralım artık. Yoksa bu işi kimse yapamaz hale gelecek!”

Yem fiyatlarının sütün önüne geçtiğine dikkat çeken Babacan, “Geçtiğimiz yıllarda biraz fiyatlar yükseldi hemen dışardan hayvan getirdiler. Biz yıllardır 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alınabilsin, diyoruz. Ama dinleyen yok. Yemin ham maddesi de ithal olduğu için dolara bağlı. Kur arttı yem fiyatları da patladı” ifadelerini kullandı.

BANKALARA MUHTAÇ EDİLDİK

“Peşin para yem alıyoruz, biz hep bankaların eline düşüyoruz, hep kredi çekerek var olmaya gayret ediyoruz.Devlet hep destek oluyor fakat aç gözlü tüccarlar için ciddi adımlar atmıyor: “Gerçekten destek bekliyoruz. 1 litre süt 1,5 kilo yem alabilsin dedik maalesef olmadı. Artık gücümüz kalmadığı için işletmemizi kapattık.

Çocukluğundan beri bu işi yaptığını belirten Babacan; Hiç bu kadar piyasamız kötü olmadı. Tarım Bakanlığı için önemli ve hissedilir bir reform yapılmalı. Sektör can çekişiyor. Marketlerde 6-7 liraya satılan sütü bizden 2.8 kuruşa alıyorlar. Aradaki fark tam bir uçurum. Sütün litre fiyatının en az 3 lira 50 kuruş olması lazım. Ve Marketlerde 5 liradan satılmalı Yoksa bu gidişle bu sektör tarih olacak dedi.


Antalya’da güzellik buluşması Uluslararası ‘Güzellik, Estetik ve Kozmetoloji” Çalıştayı başladı Antalya’da güzellik akademisyenleri ile uzmanlarının buluştuğu, 4 gün sürecek Uluslararası ‘Güzellik, Estetik ve Kozmetoloji” Çalıştayı (Beautycare 2024) başladı. Ç
‘Minik Eller Büyük Hayaller’ Projesi İzmir’de tüm hızıyla sürüyor ‘Minik Eller Büyük Hayaller’ Projesi İzmir’de tüm hızıyla sürüyor
Muğla Valisinden Başkan Aras’a ziyaret Muğla Valisinden Başkan Aras’a ziyaret
Manisa'da Büyükşehir MCBÜ işbirliği Manisa'da Büyükşehir MCBÜ işbirliği
Kocasinan’da 3 gün sürecek çocuk şenlikleri başladı Kocasinan’da 3 gün sürecek çocuk şenlikleri başladı