Gündem

Gündem Haberleri

Serik'te 4’lü yaşam iksiri


Gündem 3.07.2020 01:02:00 0
Serik

Antalya’nın Serik ilçesinde yaşan Havva Çevik 119, kardeşi Cennet Karagöz ise 101 yaşında. Asırlık çınarlar, yaşam iksirlerinin süt, yoğurt ve tarhana ile buğday çorbası olduğunu söyledi.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Gebiz Mahallesi'nde yaşayan 119 yaşındaki Havva Çevik ve kardeşi 101 yaşındaki Cennet Karagöz, asırlık yaşlarıyla yıllara meydan okuyor. Şehir hayatından tamamen uzak, orman içinde müstakil evlerde yaşayan iki kız kardeş, günlük ihtiyaçlarını kendileri bazı ihtiyaçlarını da çocukları karşılıyor.

YAŞAM İKSİRLERİ TARHANA
Asırlık çınarlardan en yaşlısı olan Havva Çevik'in 6 çocuğundan 13, Cennet Karagöz'ün ise 8 çocuğundan 22 torunu bulunuyor. Torunlarının torunlarını gören ve zor şartlar altında büyüdüklerini söyleyen kız kardeşler, uzun süre sağlıklı kalmanın sırrını, kendi yaptıkları tarhana ve buğday çorbası ile bulgur aşı olduğunu söyledi. İki kardeşin yaşam iksirleri arasında süt, yoğurt ve temiz havada yer alıyor. Cennet Karagöz, torununun torununu gördüğünü belirterek, gençliğinden bu yana temiz havada orman içerisinde yaşadığını, şimdiki gibi hazır beslenmediğini, yoğurt, ayran, tarhana çorbası, bulgur aşı yiyerek bu yaşlara geldiğini söyledi.

KEŞKE YAŞASAYDI
Bu yaşına kadar fazla hastalık geçirmediğini söyleyen Cennet Karagöz, şimdilerde ayaklarından rahatsızlığı bulunduğunu ve bu yüzden yürümekte zorluk çektiğini belirtti. Doğanın içerisinde yaşamayı çok sevdiğini kaydeden Karagöz, çocuklarının tüm ısrarlarına rağmen evinden ayrılmak istemediğini belirtti. 15 yıl önce kaybettiği eşi Ali'yi çok sevdiğini belirten asırlık çınar, "8 evladımın babası. Keşke yaşasaydı, yanımda olsaydı" dedi. Karagöz, "Beni Allah yaşatıyor. Köydeki oğlum ve gelinim yiyeceğimi, içeceğimi veriyor. Gençken çok güzel yemekler yapardım. Şimdikiler bizim zamanımızın yemeklerini yemiyor. Ben de şimdi onların hazır yemeklerini yemiyorum" diye konuştu.

BU ALLAH'IN BİR LÜTFU
Havva Çevik ise 6 çocuğu olduğunu 1'inin öldüğünü anlatırken, uzun yaşamasını 'Allah'ın lütfu' olarak gördüğünü, uzun yaşayıp genç kaldığını belirtti. Çevik, "Zamanında dağlarda, taşlarda çok gezdim, hayvan güttüm. Şimdi burada evimde yaşıyorum. Anamız öldü, babamız öldü. Yoğurt ve süt ile çam ağaçlarının altında büyüdük. Çarık giydik, harman kaldırdık, ekin biçtik. Buğday ektik. Bu yaşlara gelmemizde en önemli şey bu" ifadelerini kullandı.

6 KARDEŞİN 4'Ü ÖLDÜ
Kardeşlerinin öldüğünü sadece Cennet ile kendisinin kaldığını belirten Havva Çevik, "Biz 6 kardeştik. 4'ü öldü. Ana baba sağ iken iyiydi. Şimdi ben çocuklarımın koltuğunun altında ne getirirlerse onu yiyip yaşıyorum" dedi. Cennet Karagöz'ün gelini Emine Karagöz de kayınvalidesinin tarhana, bulgur, yoğurt ve sütü çok sevdiğini, genelde bunları yemek istediğini, kendisinin sevdiği yemekleri yapıp götürdüğünü söyledi.


SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİNE YÜZDE 45 ZAM! SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİNE YÜZDE 45 ZAM!
TGC'nin 'Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu TGC'nin 'Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu
Tombul ve Aktaş’tan Başkan Zeyrek’e ziyaret Tombul ve Aktaş’tan Başkan Zeyrek’e ziyaret
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Bursa'da çocuklar bayramın tadını çıkarttı Bursa'da çocuklar bayramın tadını çıkarttı