SDÜ'DEN BÜYÜK BAŞARI: SAVAŞ UÇAKLARINI DÜŞÜRECEK KODLARI ÇÖZDÜ


Gündem 23.10.2019 10:30:00 0
SDÜ

Prof. Dr. Lütfi Öksüz, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi. Öksüz, harika bir sistem geliştirdi. Bu sisten sayesinde gizli patlayıcılar imha edilebilecek. 

 

Öksüz'ün ve ekibinin, çalışmalarına 5 yıl önce başladığı bu sistem, uzaktan elektromanyatik dalgalar sayesinde gizlenmiş patlayıcıları patlatabiliyor. Geliştirilen bu sistem sayesinde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde teröristlerin yüzeye ve derine kablolar vasıtasıyla döşediği el yapımı patlayıcıları yarım metre uzaktan patlatmayı başardıklarını açıkladı.

 

Sistemin uzaktan elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla el yapımı sistemi kısa devre yaptırarak patlattığını belirten Prof. Dr. Öksüz, "Uzaktan dalgayı gönderip orada ark oluşturuyoruz. Bağlantı noktalarında onların elektronik devrelerini yakıyoruz" dedi.

 

Yüksek güç ve frekanslı elektromanyetik enerjiyi bir noktadan diğer noktaya kablosuz aktaran "Elektromanyetik Bomba" savunma sanayisinde kullanılabilecek nitelikte. Terör olaylarının yaşandığı Doğu bölgelerinde, tuzaklanmış patlayıcıların ve hendeklere saklanan bombaların imha edilmesinde bu sistem çok işe yarayacak gibi görünüyor. Prof. Dr. Lütfi Öksüz, yaptığı açıklamada, projenin amacının yüksek enerjiyi kablosuz olarak transfer ederek uzaktaki elektronik devreleri yakmak olduğunu ifade etti. Bunun üniversitenin "çılgın projesi" olduğunu kaydeden Öksüz, yaptıkları çalışmayla enerjiyi kablosuz olarak iletmeyi başardıklarını belirtti.

 

İlk denemelerde birkaç metre uzaklıkta bulunan led lambaları, gönderdikleri 10 Ghz'lik bir frekans dalgasıyla yaktıklarına dikkat çeken Öksüz, "Üretilen bu dalgayı kablosuz olarak transfer ettik ve uzaktaki lambaları yakmayı başardık" dedi. "Elektromanyetik Bomba" isimli sistemin geliştirilmeye uygun olduğunu kaydeden Öksüz, 2-3 dakikada bir dalga üreten sistemin yapılacak çalışmayla dakikada 50-60 dalga üretecek hale getirebileceklerini kaydetti ve bunun uçaklara ya da belli sistemlere monte edilerek, savaş uçaklarının da düşürülebileceğini öne sürdü.

 

Öksüz, dünyada sadece ABD'de bulunan, Rusya'da ise ARGE aşamasında olan sistemi, tamamen yerli imkanlarla oluşturdu. ABD'nin milyarlarca dolar harcadığı proje, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin 30 metrekarelik laboratuarında hazırlandı. Yapılan ön testlerde sistemin sorunsuz çalıştığı proje sayesinde mayınlı alanları tek tuşla temizlemek de mümkün görünüyor.

 

"Elektromanyetik Bomba" Devlet desteği bekliyor. Öksüz, "Bunun için de devlet desteği gerekiyor. Devlet desteği olmadan geliştirilmesi mümkün değil ama biz savunma sanayisinden ya da ASELSAN'dan pozitif bir geri dönüş göremedik. Değişik görüşleri olabilir ama geç kaldık. Zaman geçiyor. Bu sistemlerle farklı uygulamalar yapılırken bu işleri yapabilecek birkaç ülke iken şimdi birçok ülke bu konuda çalışma yapıyor. Biz geri kalıyoruz." 

 

"Asıl amacımız ülkemizin savunma sanayisinde kullanılacak bir proje geliştirmekti fakat devletimiz ilgi göstermedi. Savunma sanayisinden yetkililer de geldi ancak incelemeden sonra bize herhangi bir geri dönüş olmadı." dedi.

 

"Eskiden teröristler uzaktan kumandayla patlatıp güvenlik görevlilerimize zarar veriyorlardı. Ordumuz bunu jammerlerle (sinyal karıştırıcı, sinyal bozucu) çözdü. Terörist gruplar bunu geliştirerek, kablo çekerek bu sistemi basitleştirdi. 100- 200 metre uzaktan kablo çekerek bunları ateşliyorlar. Güvenlik güçlerinin henüz buna karşı bir önlemi yok. Bu nedenle sırf bu yüzden bile günde bir şehidimiz mutlaka oluyor. Dolayısıyla biz bu projeyi bunların önüne geçebilmek maksadıyla geliştirdik." şeklinde konuştu. Yarım metrelik mesafe destek verilirse 25 metreye çıkarılabilir.

 

Teröristlerin yüzeyde ve gömülü olarak iki şekilde el yapımı patlayıcı hazırladıklarını söyleyen Prof. Dr. Lütfi Öksüz, "Yarım metreden biz enerjiyi transfer edip onların fünye sistemlerini patlatabiliyoruz. Fünye patlayınca bomba otomatik olarak patlıyor. Literatürde 25 metreye kadar genişletilmiş bu sistemler. Biz de gerekli destek verilirse bu sistemi kurabiliriz" diye konuştu.

 

Bomba tespit sistemini de eklemek mümkün. Sistemi henüz gömülü patlayıcılarda denemediklerini belirten Prof. Dr. Lütfi Öksüz, yüzeydeki patlayıcılarda olumlu sonuçlar aldıklarını belirtti.

 

İstenildiği takdirde geliştirdikleri projeye tespit sistemi de ekleyebileceklerine vurgu yapan Prof. Dr. Öksüz, "Tespit sistemi kolay olan yanı. Zor olan bombayı yok etmek" dedi. Prof. Dr. Lütfi Öksüz 'Akıllı Cam'ı da bulmuştu  Dahi Profesör Lütfi Öksüz, daha önce de dinlemelere karşı kesin sonuç veren "Akıllı Cam" adlı projeyi geliştirmişti. Elektromanyetik dalgaları engelleyen "Akıllı Cam" projesi, binaların tüm yüzeylerine kaplanarak kullanılıyor.


Bursalı firmalar bu fuara odaklandı Bursalı firmalar bu fuara odaklandı
Gençler Türkiye Şampiyonasında 1 numara Kağıtspor Gençler Türkiye Şampiyonasında 1 numara Kağıtspor
Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı
Gençlik Merkezi’ne yoğun ilgi Gençlik Merkezi’ne yoğun ilgi
Manisa'da festival coşkusuna renkli etkinlik Manisa'da festival coşkusuna renkli etkinlik