“SALDA BİZİM KALBİMİZ EN DEĞERLİ VARLIKLARIMIZDAN BİR TANESİ”


Turizm 15.04.2020 14:49:00 0
“SALDA BİZİM KALBİMİZ EN DEĞERLİ VARLIKLARIMIZDAN BİR TANESİ”
AK Parti Burdur Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, sosyal medya da Salda Gölü ile ilgili paylaşılan görüntüler ile ilgili TBMM Genel Kurul’undaki konuşmasından sonra basın açıklaması yaptı.
 
TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRÜ ve EKİBİ SALDA DA İNCELEME DE BULUNDU”
 
Sosyal Medyada ki Salda Gölü görüntüleri sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatları ile Genel Müdür ve ekibi tarafından bizzat inceleme yapıldığını belirten Milletvekili Bayram Özçelik “ Görüntüler sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum’un talimatları ile Salda Gölümüze gelen Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürümüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman ve ekibi incelemede bulunarak tüm faaliyetleri durdurarak, gerekli idari tahkikat ve soruşturmaları başlattı. Aynı zamanda da izinsiz olarak koruma alanına giren kişilerle ilgili olarak suç duyurusunda bulundu.” dedi. 
 
“BAKANLIK TARAFINDAN GELİŞİ GÜZEL, DERME ÇATMA YAPILAŞMAYA SON VERDİLDİ, SALDA GÖLÜNÜ KORUYACAK BİR ÇALIŞMA YAPILDI”
 
Salda gölünün 1,5 Milyon ziyaretçi alan bir yer olduğunu ve bu alanda gelişi güzel yapılaşmaların yapılmaya başlanması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Salda Gölü Koruma planının yapıldığını belirten Burdur Milletvekili Bayram Özçelik “  Salda Gölümüz yıllık 1,5 milyon ziyaretçi alan Türkiye’nin gözbebeği turizm destinasyonlarımızdan bir tanesidir. Salda Gölünün doğal güzelliğinin duyulması ile beraber gelişigüzel bir kullanım oluşmaya başlamıştı. Derme çatma konteynırlar, çadırlar, barakalar, bungalovlar bulunmakta idi. Hatta araçlar gölün kenarına kadar girmekte idi. Bu görüntülerin hepsini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hazırladığı Salda Gölü Koruma Planına göre Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalarla Burdur Valiliğimiz ve Çevre ve Şehircilik Burdur İl Müdürlüğümüz tarafından kaldırıldı. Göle kadar inen araçlar 500-600 metre mesafeye çekilen bariyerlerle girişi engellendi. Gelişi güzel atılan çöplerin toplatılması için Bakanlığımız tarafından verilen çöp konteynerler yerleştirildi.
 
Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından Vidanjör ve Çöp Toplama araçları verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Burdur Valiliğimiz Salda Gölümüzde hassas bir çalışma yürütmektedir.  Bakanlığımızın Salda Gölünü Özel Koruma Bölgesi ilan etmesi de bunun bir göstergesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum Salda Gölümüzü ziyarette bulunarak bizzat gözlemlemesi, Cumhurbaşkanımızın eşi Sn. Emine Erdoğan hanımefendi de Salda Gölünü ziyarette bulunarak bu alanda ki çalışmaların Salda Gölünün doğal güzelliğini bozmayacak şekilde yapılacağını belirtmişti.
 
Salda Gölünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından hassas bir süreç yürütürken yapmakta olduğumuz günübirlik kullanımları, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak günübirlik kullanımları oluşturacakken hiç bir şekilde proje kapsamında olmamasına rağmen böyle bir izinsiz müdahale ile karşı karşıya gelinindi. Sayın Bakanımız Murat Kurum’un direktifleri doğrultusunda gerekli yasal işlem başlatıldı ve Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Aynı zamanda Çevre Kanunu kapsamında da Bakanlık tarafından bu alanda çalışma kapsamında cezai işlem gerçekleştirildi.” şeklinde açıklamada bulundu. 
 
“ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANIMIZ TALİMAT VERDİ 7/24 SALDA GÖLÜ İZLENİLECEK”
 
Bundan sonra ki süreçte 7/24 Salda Gölünün incelenmesi için sistem kurulacağını belirten Milletvekili Bayram Özçelik  “Bundan sonraki süreçte bizzat  Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn. Murat Kurum’un talimatları ile 7/24 izleyecek bir mekanizma Salda Gölümüze kurulacaktır. Yeşilova Kaymakamlığı, Burdur Valiliği, Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile kamera sistemi kurulacaktır. Kameralar sistemi ile giriş çıkışları buradan alınacak ve aynı zamanda internet ortamından da paylaşılacaktır.  Salda Gölümüzü vatandaşlarımız şeffaf bir şekilde görebilecekler. Salda’daki sürecin her adımı şeffaf bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülecektir.” dedi. 
 
“PLAJDAN KUM ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”
 
Bazı sosyal medya hesaplarından plajdan kum alındığına dair iddiaların bulunduğunu belirten Milletvekili Bayram Özçelik “  Salda Gölünde kesinlikle Bakanlığımızdan izinsiz bir müdahale ile karşılaşıldı. Sosyal medya da yer alan görüntülerde ki yer plajdan, kıyıdan 800-900 metre geridedir. Buna rağmen bunu ne bizim nede bakanlığımızın tasvip etmesi mümkün değildir. Bu çerçevede de Bakanlığımız tarafından gerekli işlemleri başlattı. Ancak bazı iddialar çerçevesinde plajdan kum alındığı iddiası bulunmaktadır, bu söz konusu değildir. Burada otopark olarak kullanılan alandan bir miktar kum alınması söz konusu olmuştur tesviye maksatlı olarak.  Yüklenici firma proje kapsamında olmayan ve kendi projesinin kapsamının dışında olan bir iş yapmış, özellikle buraya kesinlikle iş makinası sokulmaması talimatı verilmesine rağmen izinsiz bir iş yapmıştır. Bakanlığımız da burayı düzeltip eski haline getirecektir.” Dedi. 
 
“BAKANLIK TARAFINDAN BİLİM KURULU OLUŞTURULACAK” 
 
Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürünün Burdur ziyaretinde Bilim Kurulu Kurulacağını açıkladığını belirten Burdur Milletvekili Bayram Özçelik “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından teknik uzmanlardan oluşan bilimsel bir kurul oluşturulacaktır. Bu kurul ile SALDA GÖLÜ projeleri tekrar masaya yatırılacaktır. Mahalli Çevre Kurulu’nun Salda Gölü için aldığı kararlar doğrultusunda Sigara içilmesi, şampuan, sabun kullanılması gibi hususlar yasaklandı. Yine Göl kenarında çadır kurulması, piknik yapılması, yiyecek içecek getirilmesi gibi hususlar da yasak kapsamına alındı. Yine Bakanlığımız ülkemizin önde gelen STK’ları ile biyoçeşitlilik çalışması yürütmektedir. Biyoçeşitlilik çalışması ile beraber Salda Gölümüzde kademeli tedbirlerde ortaya çıkacaktır. Gerekirse göle, kumsala zarar veren bir kullanım varsa onlarında önümüzdeki dönemde önünü kesecek bir takım adımlar atmaya devam edecektir.” açıklamasında bulundu. 
 
“SALDA GÖLÜNE BİR GRAM ÇİMENTO VEYA ASFALT DÖKÜLMEYECEK”
 
Milletvekili Özçelik  yaptığı konuşmasında “Salda Gölü bizim kalbimiz, en değerli varlıklarımızdan bir tanesi. Bizim projemiz bembeyaz kumsallarıyla, turkuaz rengiyle Salda’yı gelecek nesillere en güzel şekilde aktarma projesidir. Bilim adamlarımızla çalışarak projemizde göle 800 metre mesafede sökülür-takılır, doğa ile uyumlu ahşap malzeme kullanılıyor. Bu yapıların dışında herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. Bir gram çimento bir gram asfalt dökülmeyecek, çivi dahi çakılmayacak.” dedi.

9 günlük bayram tatili sektörü hareketlendirdi 9 günlük bayram tatili sektörü hareketlendirdi
İzmir'in 5 okulunda 'Harezmî' dönemi İzmir'in 5 okulunda 'Harezmî' dönemi
CHP Mudanya'dan seçmenlere oy çağrısı CHP Mudanya'dan seçmenlere oy çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'da öncelik depreme hazırlık Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'da öncelik depreme hazırlık
İzmir Milli Eğitim'den Gazze'ye yardım tırı İzmir Milli Eğitim'den Gazze'ye yardım tırı