Rahmi Koç Müzesi, geçmişi bugünde yaşatıyor

Türkiyenin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi olma özelliği taşıyan Rahmi M. Koç Müzesi, her geçen gün hayatımızı değiştiren teknolojik gelişmelerle birlikte kaybolmaya yüz tutan pek çok ayrıntıyı zengin


Gündem 30.03.2021 18:30:00 0
Rahmi Koç Müzesi, geçmişi bugünde yaşatıyor

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, 19’uncu yüzyıla ait dükkan ve atölyelerde eski ihtişamını kaybeden meslekleri ziyaretçileriyle buluşturuyor. İstanbulun Hasköy semtinde bulunan müzede Nostaljik Sokak’taki tarih dolu yolculuğa, müzenin farklı bölümlerinde sergilenen ve bölüm koleksiyonlarını destekleyecek şekilde gerçeğe uygun olarak tasarlanan canlandırmalar da eşlik ediyor. 

İşte onlardan bazıları:

Müzede görülebilen film seti, prodüktörlüğünü Annie Geelmuyden-Pertan’ın, yönetmenliğini ise merhum Ersin Pertan’ın üstlendiği 1996 Türkiye yapımı Kuşatma Altında Aşk’a ait. Yine müzede canlandırılan balıkçı barınağı, Sait Faik okurları başta olmak üzere balıkçılığı sevenlerin, özellikle İstanbul ve yakın çevresinde yapılan balıkçılığa dair kaybolmaya yüz tutmuş birçok ayrıntıyı görmelerini sağlıyor.

İçerisinde Tersane’nin orijinal hızarının da yer aldığı bir marangozhaneile kayışlar aracılığıyla hareket ettirilen torna tezgahı ve diğer aletlerin bulunduğu tam teşekküllü bir tornahanede mevcut. Kosta Usta’nın Motor Tamir Atölyesinde İstanbul doğumlu Konstantin Ananyadis’in bir zamanlar çalıştırdığı atölyenin günümüze taşınmış hali yer alıyor. 

Her çeşit saat tamirinin yapılabildiği bir dükkan şeklinde düzenlenen Dakik Saat’te kol saatlerinden duvar saatlerine zengin bir koleksiyon sergileniyor. Ayakkabı tamircilerinin nostaljik bir örneği olan bir başka dükkanda ise, irili ufaklı pek çok tamir aleti ve ahşap ayakkabı kalıbı bulunuyor.  

Müzede Erol Ersan tarafından hazırlanan kaptan köşkü canlandırmasında, kaptan köşkü, sökülmekte olan iki İngiliz gemisi Cemil Parman (1938) ve John McKay’in(1922) kurtarılmış parçaları ile tasarlanmış durumda.


Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Kayseri tarımsal üretimin merkezi olacak Kayseri tarımsal üretimin merkezi olacak
Kayseri Valisi'nden Büyükkılıç'a ziyaret Kayseri Valisi'nden Büyükkılıç'a ziyaret
KalDer Kayseri'den gelecek paneli KalDer Kayseri'den gelecek paneli
Rasim Arı'ya STK'lardan ziyaret Rasim Arı'ya STK'lardan ziyaret