Mardin inanç turizmine hazır (ÖZEL HABER)

Dinlerin ve dillerin kadim şehri Mardin, ramazan ayı turizmine hazırlanıyor.


Gündem 10.04.2021 12:30:00 0
Mardin inanç turizmine hazır (ÖZEL HABER)

Şehmus EDİS
7 bin yıllık tarihi geçmişi farklı kültürleri ile dünya turizminin gözdesi haline gelen Mardin şimdi de inanç turizmine hazırlanıyor.

Peygamber efendimizin postacısı olarak bilinen Abdullah Enes el Cüneyninin mezarı Şeyh Çabuk Camisinde, Ulu Camide ise Peygamber efendimizin Sakal-ı Şerif’i ve yine Hz.Muhammede ait ayak izinin bulunduğu Stti Radivveye Medresesi, Hz. Abdülkadir Geylani zamanında yaşamış büyük  evliyalardan olan Şeyh Musa Ezzuli ( Sultan Şehmus Hz.)  inanç turizmi kapsamında ramazan ayında ziyaretçilerini bekliyor.

İŞTE MARDİNDEKİ SAHABE VE KUTSAL EMANETLER

Birçok sahabe mezarına ev sahipliği yapan Mardin’deki sahabe mezarları ile ilgili önemli olan ve Hz. Peygamberin postacısı ve dört büyük halifeden Hz. Ali’nin süt kardeşinin kabirleri bulunuyor. Şehrin bu yönü ile inanç turizminden de ciddi bir pay bekliyor.

Peygamber Efendimizin postası sahabe Abdullah Bin Enes El Cüheyninin mezarı Mardin Şeyh Çabuk Camii’nde bulunuyor. Sahabe Cüheyni’nin Hz. Peygamber’in elçiliğini yaptı. “Hz. Muhammed (SAV) kendilerini İstanbul’a mektup götürmek üzere görevlendirmiş. Abdullah Bin Enes El Cüheyni Mardin’e geldiğinde vefat edince, ismi ile anılan bu caminin içindeki türbeye defnedildi.

Midyatın Acırlı beldesi Alet mevkiindeki kabri bulunan şehit kumandan sahabetlerden Abdul Esvet ile Demıs Ebul Havl, ashap aşıklarını bekliyor. İslamın 4 büyük halifesinden biri olan Hz. Ömer döneminde kuzey bölgelerinin fethi için gönderilen sahabe efendilerimizden ikisinin Acırlı beldesinde şehit oldu. Şehit sahabelerin türbesi Acırlı beldesi Alet mevkiinde bulunuyor.

Mardinde Hz. Alinin sütkardeşi sahabe Muhammed Zurrar, kendi adıyla anılan camide metfun bulunuyor.

Yavuz Sultan Selim’in Mardin’e hediye ettiği Peygamber Efendimizin ayak izi bulunduğu Hatuniye Medresesi ramazan ayında ziyaretçilerini bekliyor. Resulullah Efendimizin ayak izleri İstanbul dışında Mardinde Hatuniye Medresesinde de bulunuyor. Ayrıca burada Kutbettin İlgazi’nin annesi Sitti Raziye’nin yaptırdığı bu medreseye gömülmüş olduğu biliniyor. Artuklu eserlerinin en önemlilerinden olan caminin içinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)e ait olduğu kabul edilen ayak izi bulunuyor.

Hz. Muhammedin Sakal-ı Şerifi 1066 yılında Artuklu Hükümdarı Kutbeddin İlgazi tarafından Mısırdan getirildi. Sakal-ı Şerifin yaklaşık 900 yıldan beri Mardinin ileri gelen aileleri tarafından özenle korunuyordu. Sadece Kadir Gecesinde vatandaşların ziyaretine açılan Şakalı Şerif daha sonra Mardin Valiliği ve belediye tarafından alınan kararla 24 saat boyunca ziyaretçilere açılması için Ulu Camiide özel bir mekân yaptırıldı. Şimdi burada sergileniyor.

Bölge halkı tarafından çok iyi bilinen bir yer Hz. Abdülkadir Geylani devrinde yaşamış evliyanın büyüklerinden olan Şeyh Musa Ezzuli, Mardin’de yaşamış, orada vefat etmiştir. Kabri şerifleri, Mardin Şehrine yaklaşık 20 km. mesafede, Diyarbakır yolu üzerinde olup ziyaretgâh-ı enamdır. 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı