Kocaeli Valisi esnafa seslendi: "Günah keçisi değilsiniz..."

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Ticaret Odasına kayıtlı kafe ve restoran işletmecileriyle bir araya geldi. Esnaflar, vaka sayılarındaki artıştan dolayı Vali Yavuzdan kapanma kararı almamalarını istedi. Esnafları günah keçisi olarak görmediklerini sö


Gündem 11.03.2021 16:30:00 0
Kocaeli Valisi esnafa seslendi:

KOCAELİ (İGFA) - Mart ayı itibariyle işletme faaliyetlerine yeniden başlayan Kocaelide haritanın turuncudan kırmızıya dönüşmesi sonrası kapatılması gündeme kafe ve restoran işletmecileri, yaşadıkları sıkıntıları ve sorunlarını Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’a aktardı.

Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Toplantı Odası’nda gerçekleşen toplantıya Vali Yavuz’un yanı sıra İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, KOTO Başkanı Necmi Bulut, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, Kocaeli İl Sağlık MüdürüYüksel Pehlevan ile yaklaşık 120 civarında işletmeci katıldı.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan fabrikaların çoğunda İstanbul’da yaşayanları çalıştığına dikkat çekerek, “COVID- 19 vakalarının bir kısmı İstanbul kaynaklı” dedi.

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, pandemi sürecinde yiyecek sektöründeki esnafın zor günler geçirdiğini belirterek, tam kapanmada, kafe ve restoran işletmelerinin sıkıntılı günlerini geçirdiğini belirterek, "Kontrollü de olsa iple çektiğimiz günlere kavuştuk. Ancak normalleşmede istenilen seviyeye gelinmediği gözlemlenmekte. Hem sağlığı sekteye uğratmamalı, hem de ticarete devam etmeliyiz” dedi.

“KAPANMAMAK ÜZERE TOPLANDIK”

COVID- 19’dan yasaklarla değil, kurallarla kurtulabileceklerini söyleyen Bulut, “Yetkilerin valiliklere devredilmesi ile valimiz ticaretten yana olacağını ifade etmişti. Yarınlarda da kapılarımızı açmamız için kurallara önce kendimiz uymalıyız, sonra komşularımıza uydurtmalıyız. Valimiz ile sürekli istişare halindeyiz. Fikirlerimize değer veriliyor. Bundan dolayı sayın valimize teşekkür ediyorum. Bugün burada kapanmamayı konuşmak üzere toplandık” dedi.

“O KADAR GÜÇLÜ OLMADIKLARI GÖRÜLDÜ”

Kocaeli Valisi Yavuz, Türkiye Cumhuriyetinin salgınla mücadelede örnek olduğunu kaydederek, "Bu şehirde bugün itibari ile bir milyon 100 bine yakın talep yerine getirilmiştir. Aklınıza gelebilecek her türlü talep gerçekleştirildi. Avrupa’da ise birçok yaşlı huzurevlerinde ölüme terk edildi” dedi.

Gönül isterdi ki hiçbir dükkan kapanmasın diyen Vali Yavuz, “Sizlerin sorunlarını yakından takip ettik. Belki çoğunuzun girmediği sokaklarda eşimle geziyoruz. İhtiyaçlar sınırsız ama imkanlar sınırlı. Evlerdeki hareketliliği çözemedik. Misafirlik devam ediyor. Bizim derdimiz insanlara ceza yazmak değil, salgını kontrol etmek. İzmit’teki vaka artışlarının ağırlıklı sebebi ev ziyaretlerinden kaynaklanıyor.  İlçe ilçe tespit ediyoruz. Gebze ve Darıca’daki vakalar ağırlıklı olarak İstanbul kaynaklı. Bazı ilçelerde, ev hanımlarındaki oran işçi kesimden daha fazla” diye konuştu.

“ARTIŞLARI KAFE RESTORANLARA BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL”

Yapılması gerekenin maske takmak olduğunu belirten Vali Yavuz, “Bu şehirde 345 eve gittim. Binlerce insanı makamda kabul ettim. Ne korumalarımda ne sekreteryada bir pozitif durum yok. Maskeyi takmamız gerek. İzmit Yürüyüş Yolu’ndaki cafe ve restoranlarda kurallar hak getire. Açılmadan önce esnaf kurala uyacak dediler, açtık kural falan unutuldu. Sizin için de zor, sizi anlıyorum ama bunu sürdürmemiz lazım. Kocaeli’deki vaka artışlarını cafe ve restoranlara bağlamak da doğru değil. Her yeri açık tutarak vaka sayısını kontrolde tutabiliriz. Bununla yaşamayı öğrenmeliyiz. Her tarafı kapatarak olmaz. O zaman eczaneleri, hastaneleri, karakolları kapatalım. Onlarınki can değil mi?” diye sordu.

Ayrıca Kocaeli’den oranlar paylaşarak konuşmasını sürdüren Vali Yavuz, ticaretin de önemine vurgu yaptı. Vali Yavuz, tek isteğinin herkesin kendi polisi olması gerektiğini söyledi.

ESNAFLAR: "BİZİM ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLAMAYIN"

Toplantıda esnaflardan gelen talep ve istekleri de dinleyen Vali Yavuza esnaflar, özellikle vaka sayılarının artışından dolayı kendilerinin sorumlu tutulmaması gerektiğini belirterek, "Bizim elimizi kolumuzu bağlamayın" çağrısında bulundu.  Vali Yavuz, "Baştan beri söylüyoruz, sizi günah keçisi olarak görmüyoruz. En başından beri söylüyorum; yayılma evlerde. Hayatı durdurarak sistem kuramıyorum. İnsanları anlamıyorum;  neden bu kadar ev ziyareti yapılıyor? İnsanlar COVID-19a geçmiş olsuna gidiyor. Gündüz saatlerinde kafeler gayet de dolu. Kafelerde az bir müşteri yok” diye konuştu.








Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı! Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı!
Başkan Dönmez, Başkan Ferdi Zeyrek’i ziyaret etti Başkan Dönmez, Başkan Ferdi Zeyrek’i ziyaret etti
Osmangazi Belediyesi’nin acı günü Osmangazi Belediyesi’nin acı günü
Muğla Büyükşehir Belediyesi bayram tatilinde de teknelerden atık topladı Muğla Büyükşehir Belediyesi bayram tatilinde de teknelerden atık topladı
Osmangazi’den miniklere 23 Nisan sürprizi   Osmangazi’den miniklere 23 Nisan sürprizi