KKTC’de ilk kez SMA testlerine başlandı


Gündem 21.10.2021 10:30:00 0
KKTC’de ilk kez SMA testlerine başlandı

Uzmanlarca evlilik öncesi yapılması gereken testler arasına alınması gerektiği söylenen SMA taşıyıcılık testleri, KKTCde ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı.

KKTC (İGFA) - KKTC’de ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilmeye başlanan SMA taşıyıcılık testi ile son dönemde Karel ve Asya bebeklerle yeniden gündeme gelen hastalık için ailelerin risklerini önceden saptamak mümkün hale geldi.

SMA taşıyıcılık testinin, Türkiye’de kısa süre önce evlilik öncesi gerekli rutin tetkikler arasına dahil edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, bir SMA bebeğinin kardeşlerinde hastalığın varlığını dışlamak için mutlaka taşıyıcılık testi ve ayrıntılı nörolojik muayene yapılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Ergören, daha önce SMA'lı çocuğu olan çiftlerde sonraki çocuklarında da SMA görülme riski yüzde 25 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Laboratuvarı tarafından çalışılmaya başlanan SMA taşıyıcılık testleri 48 saat içinde sonuçlanarak raporlandığı kaydedildi.


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı