Kılıçdaroğlu: "Belediye başkanlarımız tarih yazıyor"

İzmirde düzenlenen "Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı"nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmiri depremden korumak için attıkları adımlardan dolayı belediye başkanlarına teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, "Bütün engellemelere rağmen belediye başkanlar


Gündem 13.03.2021 15:30:00 0
Kılıçdaroğlu:

İZMİR (İGFA) - Cumhuriyet Halk Partisi Türkiyenin deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak yaşanabilir kent kültürünün korunacağı alternatif kentsel dönüşüm modellerini belirlemek için "Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı" düzenledi.

İzmirin Karşıyaka ilçesinde Deniz Baykal Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Örnekköydeki  kentsel dönüşüm alanında yapımına başlayacağı 2. etap kapsamındaki konut ve işyerlerinin temelini atan Kılıçdarolğu temel atma töreni sonrası çalıştaya katıldı.
Açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, betona dönüşen kentler ve deprem kuşağında depreme dayanıklı olmayan yapılar nedeniyle kentsel dönüşümün önem kazandığını söyledi. Herkesin rahatça yaşabileceği kentler inşa edecek bir kentsel dönüşüm markası yaratmak için çalışma başlattıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Her kent kendi rantını yaratır. Rantsız kent olmaz. Rantı yaratan temel unsur planlamadır.  Bir yol yaparsınız, park yaparsınız binanın değeri artar.  Soru şu: Rantı kimin için kullanacağız?  Bir avuç kişi için mi  yoksa kentte yaşayan insanlar için mi? Biz sağlıklı bir planlama ile  kentsel dönüşümle ortaya çıkan rantın halk için kullanılmasını istiyoruz.  Bütün amacımız bu çerçeveye dönük" dedi.
İZMİRİN KENTSEL DÖNÜŞÜM İLKELERİ ÖNEMLİ

Yaşanabilir kentsel dönüşümün doğayla ve engelli kullanımına uygun olması gerektiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız kentsel dönüşümde üç temel ilkelerinden bahsetti.  Kentsel dönüşüm yapıyorsak uzlaşma olması lazım. Orada yaşayan insanların iradelerini beyan etmeleri gerekiyor. Sonra tabi bu insanları kentin dışına sürmemek gerekiyor.  İstanbulda bunun çok örneklerini gördük. Rantın büyük olduğu yerlerde insanlar kentin varoşlarına sürüldü; o  bölgeye farklı insanlar getirildi. Ranttan onlar yararlandı. Rant varsa orada yaşayanlara hakkını teslim etmek gerekiyor" dedi. 
Konuşmasının sonunda İzmiri yaşayan bir kente dönüştürmek ve deprem felaketinden korumak adına atılan adımlardan dolayı belediye başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, "Bütün engellemelere rağmen belediye başkanlarımız tarih yazıyor. Bu tarihi gelecek kuşaklar çok daha güzel bir şekilde öğrenecekler. Rantın nasıl hakça paylaşıldığını, belediye tarafından halka nasıl yardım edildiğini, sorunların nasıl giderildiğini, sorunlar giderilirken sorunu yaşayanlardan sorunun  nasıl dinlendiğini geniş kitlelere aktarmış olacağız" diye konuştu.
Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise, kentsel dönüşümle ilgili teorik ve uygulamaya dönük faaliyetlerde bulunduklarını belirtti.   İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, konuşmasında kentsel dönüşüme bakışlarını, İzmirin yerinde dönüşüm modelini ve sonuçlarını aktardı. İzmirde kentsel dönüşüm uygulamalarını uzlaşma esaslı, yerinde ve adil, İzmir Büyükşehir Belediyesinin güvencesinde olmak üzere üç özgün ilkeyle hayata geçirdiklerini aktaran Başkan Soyer, "Türkiye’de örneği olmayan bu yaklaşımımız sayesinde halk ile müteahhit asla karşı karşıya gelmiyor,  bu alanlarda oluşan değer artışını hak sahiplerine, buranın bölge halkına paylaştırıyoruz. Özetle İzmir’de dönüşümü adil, sağlam, güvenilir, zahmetsiz, hesaplı ve şeffaf yürütüyor, halkımızı ranta kurban etmiyoruz" diye konuştu.  
TIKIR TIKIR ÇALIŞIYORUZ
Şimdiye kadar 2 bin 200 bağımsız birimin inşaatını başlattıklarını dile getiren Soyer, "Hak sahiplerinden 345 bin metrekare tapu devri aldık. Yaklaşık bin bağımsız bölümün anahtar teslimini yaparak mülkiyet tapusu ile hak sahiplerine teslim ettik. İZBETON ile bin bağımsız birikin yapımı için protokol imzaladık. Bin 218 bağımsız birimin kat karşılığı ihalesini yaptık. Yaklaşık 4 bin 600 bağmısız bölümün de tüm uzlaşma, devir, tapu ve imar uygulamalarını tamamlayarak yapım ihalesine hazır hale getirdik. Özetle İzmir’in 6 farklı bölgesinde, yerinde dönüşüm şantiyelerimizle tıkır tıkır çalışmaya devam ediyoruz" dedi.






Milletvekillerinden Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti Milletvekillerinden Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti
Başkan Arı’dan esnaf ziyaretleri Başkan Arı’dan esnaf ziyaretleri
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİNDEN BAŞKAN MUSTAFA ÖZER’E TEBRİK ZİYARETİ ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİNDEN BAŞKAN MUSTAFA ÖZER’E TEBRİK ZİYARETİ
EĞİRDİR’DE DOLU ETKİLİ OLDU EĞİRDİR’DE DOLU ETKİLİ OLDU
İnegöl’de 23 Nisan dolu dolu geçecek İnegöl’de 23 Nisan dolu dolu geçecek