Karabasana karşı uyku öncesi yapmamanız gerekenler!

Halk arasında "karabasan" olarak bilinen uyku felci ile ilgili uzmanlar, uyku öncesi çay, kahve ve alkol gibi uyarıcıların kullanılmamasını, ağır yemekler yenmemesini ve akıllı telefonlar ile sosyal medya kullanımından kaçınılmasını tavsiye etti.


Gündem 3.03.2021 11:00:00 0
Karabasana karşı uyku öncesi yapmamanız gerekenler!

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, son günlerde gündemde olan uyku felci ile ilgili önemli değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu.

Uyku felcinin halk arasında karabasan olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Bu rahatsızlıkta kişi uykudan uyanır ama vücudunu hareket ettiremez. Yaşayan için son derece korkulu bir histir. Kişi uykudan uyanır, gözlerini açar, etrafını duyup görür ancak kendi hareket edemez. Beraberinde halisünasyonlar, olmayan cisim ve varlıklar görülebilir” dedi.

Uyku felcini “rüya görülen evrede beden uykudayken beynin uyanması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Metin, öncelikle uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Uyku hijyeni uykuyu bozacak etmenlerden kaçınmak anlamına gelir" diyen Prof. Dr. Metin, "Aynı saatte uyuyup uyanma, uyku öncesi çay kahve gibi uyarıcıları kullanmama, alkol gibi uykuyu bozan maddelerden uzak durma, yatakta uyku kalitesini bozacak akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı gibi aktivitelerden kaçınma ve uykudan önce ağır yemekler yememe gibi kurallara dikkat etmek gerekiyor. Uyku hijyeni önlemlerine rağmen uyku paralizisi devam ederse bazı ilaçlar tedavide kullanılabilir” diye konuştu.


Hızlı trenlerde bayram hediyesi Hızlı trenlerde bayram hediyesi
TEV'den farklı bakış açısı: Seçmeyelim! TEV'den farklı bakış açısı: Seçmeyelim!
Başkan Tokat, iftar sofrasında vatandaşla buluştu Başkan Tokat, iftar sofrasında vatandaşla buluştu
Başkan Altay: “Üretim kapasitemiz günlük 150 bine çıkacak” Başkan Altay: “Üretim kapasitemiz günlük 150 bine çıkacak”
Nilüfer'de öğrenciler tarımla tanıştı Nilüfer'de öğrenciler tarımla tanıştı