İnsuyu Mağarası Çevresi Şimdi Çok Daha Güzel


Turizm 15.10.2019 01:43:00 0
İnsuyu Mağarası Çevresi Şimdi Çok Daha Güzel

Burdur Vali'si Hasan Şıldak, çalışmaların tamamlandığı “İnsuyu Mağarası ve Piknik Alanı Çevre Düzenlemesinin” açılış programına katıldı.

 

Burdur'un en önemli doğal miraslardan biri olan, Türkiye’nin Turizme açılan İlk Mağarası olma özelliğini taşıyan İnsuyu Mağarası, başta geçmiş yıllarda yapılan mağara içi aydınlatma ve sosyal donatı alanlarına ek olarak bu yıl Mağara çevresinde yapılan peyzaj, refüj, yol çalışmaları ve piknik alanı düzenlemesiyle vatandaşlarımıza daha nezih bir ortamda, yenilenen yüzüyle hizmet vermeye başladı.

Bugün gerçekleşen açılışa başta Vali Şıldak olmak üzere Milletvekili Yasin Uğur, Garnizon Komutanı P. Alb. Cenk Baburşah, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Özkan Gürdoğan, Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Süleyman Arslan, Baro Başkanı Ramazan Gedik, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, kaymakamlar, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İlçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik İl Müdür V. Murat Alaçatlı yaptı. Program Milletvekili Uğur ve Vali Şıldak’ın konuşmasının ardından, açılışı yapılan piknik alanının gezilmesiyle son buldu.

 

Vali Hasan Şıldak programda yaptığı konuşmada;

TÜRK MİLLETİ TEK YÜREK, HEPİMİZ RUHEN ORADAYIZ.

“Bugün İlimizde iki önemli faaliyetin gerçekleştirilmesini hep birlikte sağlıyoruz. Öncelikle bizler buradayız ama ruhumuz ve bütün benliğimizle Suriye’nin Kuzeyindeyiz. Barış Pınarı Harekatımız 6. gününe girdi, kahraman ordumuz ve güvenlik kuvvetlerimiz orada. Bölge insanı bir takım sıkıntılar yaşıyor ama bu terörün kökünden kazınması ve sınırlarımızın içine sızan mihrabların ezilmesi, kurutulması için yapılan büyük bir iradenin eseridir. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkomutanlığında gerçekleşen, öncülüğünde yürüyen bu diplomasi ve askeri harekatın amacına ulaşacağından da hiç birimizin kuşku duymayacağı bir gerçek. Türk Milleti tek yürek, hepimiz ruhen oradayız. Dualarımız onlarla.

 

 

ZİYARETÇİ SAYISINDA ŞUAN 100 BİN SAYISI AŞILMIŞ DURUMDA

2018 yılında biliyorsunuz mağara çevresinde ve mağaranın içinde düzenleme yapılmıştı ve aslında Burdur ile özdeşleşmiş olan Burdur’un kültüründe, sosyal hayatında geçmiş dönemde çok iyi yer tutan, benim yada bana yakın yaşlarda olanların hatırlayacakları bir süreç içerisinde anlatımlarından yola çıkarak ifade ediyoruz ki bir İnsuyu gerçeği var Burdur’da. İnsuyu deyince, burada festivallerin olduğu, insanların buluştuğu, konserlerin verildiği çok güzel bir alan. Fakat bir süredir atıl durumda kalan bu alan geçen yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın sağladığı imkanlarla önemli bir mesafe almış ve tekrar hizmete açılmıştı. Tabi burası Öğretmen Evimiz tarafından da işletilmek suretiyle nezih bir alana dönüştü. Bu yıl ise yaptığımız bazı düzenlemeler oldu. Bu düzenlemeler ana yoldan mağaramıza gelen yolun sıcak kaplama ile asfaltlanma çalışması, yine oradaki refüjde bir iyileştirme, peyzaj çalışması, kavşakta yapılan bir çalışma ve şuanda da yine karayollarımızın devam ettirdiği bir üst levha ile İnsuyu’nun daha etkili gösterilmesi ile yakında bir uygulama daha yapacağız inşallah. İlimizin bütün tarihi ve doğal güzelliklerini panolarda kısa bilgi notlarıyla hem görsel, hem yazılı olarak gelen ziyaretçilere sunmuş olacağız. Bu İlimizin bütün ana turizm noktalarında gerçekleştirilmiş olacak. Bu yılın gelen ziyaretçi sayılarına baktığımız zaman önemli bir artış görüyoruz. Yılsonu hedefimiz mağaranın 120-130 bin aralığında bir ziyaretçi alacağı şeklindedir. Şuan 100 bin sayısı aşılmış durumda. Bu da Burdur ölçeğindeki bir il için önemli bir gelir kaynağıdır, önemli bir getiridir, önemli bir turizm istatistiğidir. Tabi burada en büyük teşekkürü Çevre ve Şehircilik Bakanımıza sunmak istiyoruz. Çünkü buranın şuanki yapılan peyzaj düzenlemesi, çevre düzenlemesi ve piknik alanı iyileştirme çalışmalarının ödeneğini biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan temin ettik, kendisine bu hususu aktardığımızda bize önemli bir miktarda katkıda bulundu ve bu alanın iyileştirilmesini sağladık. Öğretmen Evimiz de kiracımız olarak burada önemli katkılar verdi. Özel İdaremiz de burada ciddi çalışmalar gerçekleştirdi. Alanın hem bakımlı halde tutulması, hem de alt yapısının iyileştirilmesi konusunda Özel İdaremizin de payı büyüktür.

 

 

Bu yıl aslında turizm yılı olarak Burdur adeta bir heyecan yaşadı. Gerçekten İlimizin bütün önemli destinasyon noktalarında sayısal olarak ciddi gelişmeler gördük. Yılsonu itibari İl ortalamasının % 70 artacağını tahmin ediyoruz. Bu Salda’da % 100 ün üzerinde bir artıştır. Ortalamada % 70 bir sayısal ziyaretçi artışı şimdiden görülüyor. Bu kendiliğinden olmadı. Burada hem alt yapı, hem üst yapı iyileştirmeleri, hem bir takım hizmet iyileştirmeleri ile hem tanıtım, hem özel ilgilerle oldu. Ben emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza İnsuyu’nda, Sagalassos’da, Kibyra’da ve Salda’da yapılan bütün düzenlemelerde katkısı olan bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Sagalosos’da yol çalışması, kafe çalışması ve sosyal alan oluşması, Kibrya’da yol, tanıtım merkezi, karşılama merkezi ve kazı faaliyetlerinin 12 aya yaygınlaştırılması. Lavanta konusunda, lavanta yolu projemiz ve lavanta merkezi ile ilgili gelişmeler. Lavanta Merkezinin de inşallah bu ay içerisinde ihalesi ile ilgili süreci başlatıyoruz. Yine Baki Bey konağımızın restorasyonu, “Halk Kültürü Müzesi” olarak düzenlenecek olması. Mısırlılar evinin restore edilerek yine Öğretmen Evimizin işletiminde bir restorana dönüştürülmesi, Salda’da en önemlisi planlama çalışmalarının koruma amaçlı İmar Planı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi gibi devrim niteliğindeki gelişmeler, oradaki günübirlik tesisler ve elde edilen gelirle de Kaymakamlığımız tarafından işletilen Salda Gölü kenarındaki işletmelerden elde edilen gelir ile köylerimizin kilit taş ihtiyacının karşılanacak olması ve bu anlamda ilk planda 43.000 m2 kilit parke taşı yapımımızla ilgili gelişmeleri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Bunlar küçük gibi görünen, ama, Burdur ili için önemli hamlelerdir. Bu hamleleri hep beraber gerçekleştiriyoruz, burada bulunan bütün kurum kuruluşlarımız, değerli milletvekillerimiz takipleriyle, bize verdikleri destekle elbirliği ile Hükümetimizin sağladığı imkanlarla iyileştirmeleri sağlıyoruz. Bu iyileştirmelerde tabi ki Salda’ya da ilişkin bir iki cümle söylemek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından alınan kararla Mart ayında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi hepimizin içini rahatlatan, göğsünü kabartan bir gelişmedir. Türkiye’de 18 özel alandan biridir ve Salda’nın korunmasının garanti senedidir. Bu plan, bu ilan ve burada katkı veren Çevre Şehircilik Bakanımız, Milletvekillerimiz ve bütün paydaşlarımıza yeniden ben şükranlarımı sunuyorum. Şöyle ki burada alınan tedbirlerle koruma kullanma dengesi her zaman gözetilmişti. Bundan sonra çok daha iyi gözetilecek. Birinci amaç, İnsuyu olsun Salda olsun bütün tarihi ve doğal güzellik noktalarımız, olsun birinci amacımız  buraları aslına uygun orijinal haliyle muhafaza etmektir. Kim ne derse desin, aksini reddediyoruz. Bu tür tevatürlere hiçbir şekilde itibar edilmemesi lazım. Salda’ya el sürenin elini kırarlar. Bunu ben İl Valisi olarak ifade ediyorum, bir çivi bile çaktırmıyoruz. Alınan bütün tedbirleri başka amaçlarla kullanıp söyleme dönüştürmek insanlıkla bağdaşmaz. Bunu ben tekrar ifade etmek istiyorum,  temel yaklaşım, turizme evet ama, koruyarak yaşatılan bir turizm anlayışı çerçevesi içerisinde. Bu manada hepinizi tekrar saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum. Bu güzel alan İlimize hayırlı olsun, eski günlerine inşallah kavuşsun, sosyal bir alan olsun ve temiz tutalım.

 

Ben bir üzüntümü de ifade etmek istiyorum. Daha yeni tesis, fakat pek çok noktasında arkadaşlarımız üç gündür uğraşıyorlar, yazılan çirkin yazıları silmek için, bunu da anlamak mümkün değil. Bu düşüncemi de paylaşmak istedim. Çevre duyarlılığı hepimizin hmesi, benimsemesi gereken bir şeydir. Biz yapalım, birileri bozsun anlayışı ile olmuyor. Lütfen sahip çıkalım koruyalım, geliştirelim, daha da iyiye götürelim” dedi.


Yurtta bugün hava nasıl olacak? Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi
Bursa Nilüfer'de sportif başarılar ödülle taçlandırıldı Bursa Nilüfer'de sportif başarılar ödülle taçlandırıldı
İzmir Karabağlar'da mesaiye 'Temizlik'te başladı İzmir Karabağlar'da mesaiye 'Temizlik'te başladı
Burdur'da su kaynakları arttırılacak! Çalışmalar incelendi! DSİ 18. Bölge Müdürü Osman Erkan, Tefenni Beyköy'de sondaj çalışmaları hakkında incelemelerde bulundu. DSİ'nin Burdur'daki su kaynaklarını geliştirmek için çalışmaları devam ediyor.