Genel Başkan Okan; Devletimiz artık sesimize kulak versin...

Kantin-İş Sen Genel Başkanı Okan FIRAT; Kiralarımız Alınmasın; Talep eden Kantin işletmecilerine devir hakkı tanınsın; Devletimiz artık sesimize kulak versin...


Yaşam 27.02.2021 21:02:00 0
Genel Başkan Okan; Devletimiz artık sesimize kulak versin...

KANTİN-İŞ SEN Genel Başkanı Sayın Okan FIRAT, yaptığı açıklamada: 

"Kantin işletmecileri kapalı olduğu süre boyunca Vergi, SSK BAĞ-KUR ödememeli ,Devletimiz Kantinci Esnafına Kira,Elektrik,Su ve Doğalgaz yardımında bulunmalı "

“Yaklaşık 1 yıldır  Covid 19 Pandemisi ile mücadele eden Kantin İşletmecilerinin dayanacak gücü kalmadı”

Ülkemizin hemen her kesimini derinden etkileyen salgının 1.yılındayız  Bu süreçte, ekonomik olarak olumsuz etkilenen sektörlerin en başında Kantin işletmecileri olarak bizler bulunmaktayız.

Mart ayından bugüne dek okulların kapanması, kademeli açılması, tekrar kapanması derken kasalarımıza tek bir kuruşun bile girmediği karanlık ve çaresiz günlerdeyiz.

Bundan haftalar, aylar önce de sesimizi çok kez duyurmaya çalışmış, bıçak kemiğe dayandı diyerek zorluklarımızı ifade etmeye çalışmıştık. Bugün artık gün be gün faizlenen kredi borçları, faturalar, vergi yükümlülükleri altında ezildik, yok olduk. 

Bugün her bir kantinci esnafı hiçbir gelir elde etmeden bu koşullarda vergi ödemek, kredi borcu ödemek şöyle dursun, çocuklarının sadece temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz haldedir.

 13 Mart 2020 tarihinden bu yana iş yerleri kapalı olan  Kantin İşletmecilerinin,  Pandemi nedeniyle alınan kararlar doğrultusunda devlet tarafından  desteklenmenin şart olduğunu vurgulayan KANTIN-İŞ SEN Genel Başkanı Sayın Okan FIRAT,

 Kantin İşletmecileri olarak salgın boyunca en fazla sıkıntıyı biz çektik. 13 Marttan bu yana  Türkiye'nin dört bir yanında binlerce Kantinci esnafımız  bu süreçten olumsuz etkilendi. Bazı meslektaşlarımız sözleşmelerini fesih edip işyerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Yeni tedbirler kapsamındaki kısıtlamalarla birlikte yüz yüze  eğitime ara verilmesi ve  uzaktan eğitime geçilmesi ile birlikte Kantin işletmecilerinin  artık dayanacak gücü kalmadı. Covid-19 tedbirleri kapsamında yüz yüze eğitime ara verilmesi ile birlikte okulların bir parçası olan Kantin işletmecilerine  nakdi destek sağlanmalıdır .  dedi.

Kantin işletmecilerinin Okulların kapalı olduğu tarihten itibaren   SSK, BAĞ-KUR ve vergi ödemelerinden muaf tutulması gerektiğini söyleyen Fırat,

Kısıtlamalar nedeniyle çalışmayan Kantinci esnafına evine ekmek görülebilmesi için, kira, elektrik, su ve doğal gaz faturalarını ödeyebilmesi için aylık nakdi yardım ve hibe destek kredileri verilmesi gerekmektedir.

 “Anayasa’nın 173. maddesi ‘Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.’ denilmektedir.. Bizler devletimizden tedbir olarak acilen hide destek kredisi bekliyoruz.                                                                                             

Ayrıca  Kantinci Esnafının geçmiş dönem borçları için yapılandırmasının 1 yıl dondurulması,çekmiş olduğu kredilerin ise en az 1 yıl süreyle  faizsiz   ertelenmesi gerekmektedir   şeklinde konuştu.

Okulların kademeli olarak eğitime başlaması nedeniyle Milli Eğitim Bakanımızın yapmış olduğu açıklamalar da zorunlu eğitim olmadığına değinen Fırat Kantinler açılsa dahi yüz yüze eğitim zorunlu olmadığı için tüm öğrencilerimize hizmet veremeyeceğiz çalışan personel maaşları ve SGK ödemelerinde zorluk çekeceğiz .2020-2021 eğitim öğretim yılında kantin kiralarının alınmamasını talep etti.

Binlerce kantin işletmecisi ve yanlarında çalışanları aynı zamanda tedarikçi firmalarıyla birlikte bu sektörden geçindiğini söyleyen Fırat, zor durumda olduklarını acilen devletimizden yardım ve destek bekliyoruz dedi.

Yaklaşık 1 yıldır işyerlerini açamayan Kantin işletmecilerinin açıklanan destek paketinden  1000 TL aylık desteğin üç ay süreyle 3 000 TL destek alması esnafa fayda sağlamayacağını vurgulayarak taleplerini hükümete iletti.

Kantinci esnafının evini geçindirebilmesi  ve hayatlarını idame ettirebilmeleri amacıyla pandemi bitene kadar ev kirası, elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyebilmesi için aylık en az asgari ücretli kadar nakdi yardım yapılmalıdır.

Bu dönemde SGK, BAĞ-KUR ve vergi ödemelerinden muaf tutulmalıdır. Ayrıca geçmiş dönem borçları için  yapılandırmaya başvuran Kantinci esnafının tüm borçları faizsiz olarak 1 yıl süreyle dondurulmalıdır.

01 Mart 2021 Tarihi itibariyle açılması planlanan okullarımızda işletmecilik yapan Kantinci esnafı için yüz yüze eğitimin zorunlu olmamasından dolayı okullarımıza öğrenci gelmeyecek esnafımız yine iş yapamayacaktır. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılı için Kantin Kiraları alınmamalıdır.

Hiçbir şart olmadan her Kantinci esnafına geçinebilmesi  için hibe desteği verilmelidir.

Her mücbir sebepte, depremde, sel felaketinde esnafına sahip çıkan devletimizden  Covid - 19 salgınını da kantinci esnafı için mücbir sebep adledip, bizlere geri ödemesiz hibe desteği sağlamalıdır.

Türkiye geneli  binlerce Kantin işletmecisi esnafımız zor günler geçirmektedir.Ailesinden ve dostlarından borç alarak,evini,arabasını satarak evine ekmek götürmeye çalışan Kantinci esnafımızın acilen desteğe ihtiyacı vardı. Kantinci esnafına sahip çıkılmaz  ise Türkiye geneli Kantinci esnafının tamamı iflas edecek,bu sektörden geçinen binlerce insan işsiz kalacaktır. Okullarımızın ayrılmaz bir parçası olan kantinci esnafının yaşatılması zorunludur.

 Bu mesleği bırakma noktasına gelen Kantinci Esnafı biriken bu borçlarını nasıl ödeyecektir ?

 Bir çıkış yolu olarak işletmekte olduğu   Kantinini bir başkasına  Devrederek bu devir parası ile de biriken borçlarından kurtulmayı istemektedir.

 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL AİLE BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ içerisinde var olan ;

MADDE 9- Kantin bizzat kiracı tarafından çalıştırılacaktır. Kantin başkası tarafından çalıştırılamaz, resmî veya gayri resmî devir ve temlik yapılamaz.Kiracının ölümü hâlinde; varislerin noterden alınmış ortak kararıyla, bunlardan birisinin ihaleye katılma şartlarını taşıması, bir başka kantin işletmemesi, sözleşme yükümlülüklerini devam ettirmeyi kabul etmesi kaydıyla birlik yönetimi sözleşmeyi devam ettirebilir.

Maddesinde açıkça her ne kadar devir yapılamaz dense de bir istisna olarak Kantin işletmecisinin ölümü halinde varislerinden birine ihaleye katılma şartlarını taşıması halinde bu devrin yapılacağını belirtmiştir.

Covid-19 Salgın hastalığı bir MÜCBİR SEBEP tir yani ne kiraya verenin nede kiracının bir kusuru olmaksızın ortaya çıkan ve Kiracının çok büyük zarara uğradığı olumsuz bir durumdur.

Burada kiracının ölümü ile tanınan devir hakkının bu çerçevede kiracının Covid-19 salgını ile sıkıntıya girmesi ve çok büyük bir borç altında olmasından dolayı bu devir hakkının bir defaya mahsus ve devir ederken de devir alanın ihaleye katılması şartlarını taşımasına  bağlı kalarak  Kantin Devirlerinin yapılmasını istemektedir.Devir etmek için ölme şartı olmamalıdır.  

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL-AİLE BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ;

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, Borçlar Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

 TÜRK BORÇLAR KANUNU’nun 322 ve 323.Maddeleri

2886 DEVLET İHALE KANUNU’nun 66.Maddesi

HAZİNE TAŞINMAZLARININ İDARESİ HAKKINDA YÖNETMELİK 53.Maddesi açıkça yazmaktadır.

 

Fırat; Kanun ve Yönetmelik maddelerinden anlaşılacağı üzere Kantin işletmecilerinin borç yükünden kurtulması için talep eden üye ve meslektaşlarımıza devir hakkı sağlanması gerekmektedir.Devletimizden taleplerimizin bir an evvel dikkate alınmasını,yaklaşık 1 yıldır evine ekmek götüremeyen Kantin işletmecilerinin mağduriyetinin giderilmesi için devletimizin bir an evvel  sesimize  kulak vermesini,taleplerimizin  hükümet yetkililerince  dikkate alınmasını istiyoruz.dedi.


Hasan Akgün’den, Mehmet Özcan’a ziyaret Hasan Akgün’den, Mehmet Özcan’a ziyaret
Bursa LÖDER'in çocuk şenliği Bursa LÖDER'in çocuk şenliği
23 Nisan Çocuk Şenliği, minik öğrencilerin gösterileriyle son buldu 23 Nisan Çocuk Şenliği, minik öğrencilerin gösterileriyle son buldu
Mesir macununun duası yapıldı Mesir macununun duası yapıldı
Daron Russell, BSL’de haftanın ilk 5’inde Daron Russell, BSL’de haftanın ilk 5’inde