DÜNYA ZAM TSUNAMİSİNE YAKALANDI ZAMLARI SIRADANLAŞTIRIYORLAR


Gündem 14.10.2021 23:44:00 0
DÜNYA ZAM TSUNAMİSİNE YAKALANDI ZAMLARI SIRADANLAŞTIRIYORLAR

Zamlar aldı başını gidiyor…
Zamlar sadece Ülkemizde yapılmıyor.
Tüm Dünya bu süreci yaşıyor.
Enerji, gıda, otomotiv devleri olan ülkelerde bile fahiş fiyat konuları gündemde…
Aslında ülkemiz bu süreci en sıkıntısız şekilde götüren ülkelerin başında geliyor.
Peki kaç kişi bunu biliyor?
Kaç kişi bunu konuşuyor...
Ülkemizde, üretimin neredeyse yarı yarıya kadar düşmesi bile çok hissedilmedi.
Akaryakıt başta olmak üzere, doğalgaz, elektrik, kur-altın yükselişi, gıda, temizlik malzemeleri, elektronik vs… elini neye atsan ateş pahası hayat oldukça zorlandı.
Dünya’nın birçok Ülkesi bu fiyat artışları nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Birçok ülke enerji bulmakta tedarik etmekte zorlanıyor.
Pandemi kısıtlamaları nedeniyle üretimin azalması hatta yarı yarıya kadar düşmesi, ekoloji dengelerden kaynaklı yaşanan kuraklıklar, siyasi istikrarsızlıklar, para baronların değişmesi, sermayelerin el değiştirmesi gibi nedenlerden dolayı ardı arkası kesilmeyen fiyat artışları insanların canına tak etti.
Ne yazık ki son bir yıldır sürekli zam haberlerini duyuyoruz.
Önceleri Türkiye'de bir iki kalem üzerinden zam yapılıyordu ama bu yıl hemen, hemen herşeye zam duyuruları ayyuka çıktı. Elektrik, su, doğalgaz, gıda ve tarım alanında gelen zamlar vatandaşı yedi bitirdi. Zamlar bunlarla kalmadı sadece beyaz eşya, emlak dünyası, kiralar ve araba fiyatları hepsi fahiş derecede arttı.
Her şeyin fahiş derecede arttığı bu dönemde hükümet zincir marketlere karşı denetim başlattı ancak bunun çokta bir etkisi olacağını zannetmiyorum. Zira röportaj yaptığımız vatandaşlarda denetimle zamların duramayacağını söyledi.

Piyasa kurnazlarıda bir ürüne- malzemeye zam yapacağında önceden kendilerine kamuoyu yaparak yapacakları zam'ların alt yapısını oluşturarak hareket ediyorlar.

Şunu yayıyorlar: Falanca tarihlerde şu ürüne zam gelecek şu kameler yükselecek deyip hareker ediyorlar...

Zamları hayatın bir parçası yapıyorlar. Sıradan normal bir şeymiş gibi yapıyorlar...

Bugün birbirine bağlı bazı medya kuruluşlarından şöyle bir başlık dikkatimi çekti. önmüzdeki bir iki ay içinde yumurtanın kolisi 90 tl olacak. Bir diğer manşettede şu başlık vardı akaryakıt yüzde 50 artacak bu şekilde bu zam silsilesi sıradanlaşarak toplum alıştırılmaya çalışılıyor. Devler buna özellikle dikkat etmelidir. Bunun için acil önlem almalıdır.

Bu süreçleri atlatmamız için ilk başta dışa bağımlılığın azalması gerekiyor. Yurt içinde üretimin artması ve çiftçilerin desteklenmesi gerekiyor. Gıda alanında her türlü desteği verilmesi şart! Yine aynı şekilde sanayi alanında ciddi bir atağın gelmesi gerekiyor. Tekstil ile büyüme bizi ancak bir yere kadar götürür, büyük sanayi atılımı ile gelecek üretimden dışarıya ihraç edeceğimiz sanayi ürünleri ile döviz geliri ülkeye sokarak enflasyonun düşmesine katkıda bulunabilinir.

Yatıp kalkıp zamları ve koronavirüsü konuşuyoruz. Zaten bu sinir bozucu salgın geldikten sonra her şeyin fiyatı 3-4 kat arttı. Hiçbir şey alamaz hale geldi. Araba fiyatları hayallerimizi zorlayacak derece de arttı ve ne yazık ki hükümet bu noktada hiçbir şey yapmadı. Araba fabrikaları kapanınca ikinci el dünyasında akıl edilemeyecek zamlar yaşandı. Asgari ücretlinin hayalindeki Toros ve brodway gibi arabalar bile alınamaz hale geldi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı