Diyarbakırda işsiz kalanlar Erbil ve Duhok’a gidiyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, salgın tedbirleri nedeniyle birçok iş yerinin kapandığını söyledi. Kaya, işsiz kalan birçok kişinin çalışmak üzere Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Erbil ve Duhok kentlerine gittiğine


Gündem 3.03.2021 11:00:00 0
Diyarbakırda işsiz kalanlar Erbil ve Duhok’a gidiyor

DİYARBAKIR (YENİGÜN HABER ) -  Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, COVID-19 salgını nedeniyle bölgede işyerlerinin kapandığı uyarısında bulundu.

Kaya, sosyal yaşam kadar ekonomik yaşamı da olumsuz etkilemeye devam eden salgının etkisini asgari seviyeye düşürmek her kesimin görev ve sorumluluğu olduğunu dile getirdi.  Bazı tedbirlerin bazı sektörlerin faaliyetlerine tamamen veya kısmi sınırlama getirdiğine dikkati çeken Başkan Kaya, "Dolayısıyla bu sektörler çok daha ciddi boyutta bir ekonomik krize ile karşılaşmaktadırlar. Özellikle sosyal ve kültürel yaşamın vazgeçilmezlerinden olan pastane, düğün salonu, oyun salonu, cafe, lokanta, restoran, şarküteri gibi mekânlara yönelik kısıtlamalar bu sektörleri adeta iflasın eşiğine getirmiştir. Yüzlerce firma işletmecisi işyerini kapatmak zorunda kalırken, binlerce çalışan da işsiz kalmıştır. Bu işletmelerde çalışırken işinden ayrılmak zorunda kalanlar iş bulup çalışmak için IKYB’nin Erbil ve Duhok gibi kentlerine gitmeye başlamışlardır” diye konuştu.

"İŞLETMELER İÇİN ÖNLEM ALINMALI"

Ekonomik yaşamın daha fazla zedelenmemesi ve işsizliğin önüne geçmek için hükümete çağrıda bulunan Kaya, alınması gereken tedbirlerle birlikte, salgından dolayı zor durumda kalan işletmelerle ilgili atması gereken adımları şöyle sıraladı:

– Bu süreçte işyerini kapatmak veya faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin sabit giderlerinden olan kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri 6 ay ötelenmeli ve nakdi destekler sağlanmalıdır.

– İşletmelerin kullanmış oldukları kredilerin ödemeleri 6 ay süreyle faizsiz ertelenmelidir.

– İşini kaybeden veya ücretsiz izine ayrılan çalışanlara işsizlik sigortası kapsamında nakdi yardım yapılmalıdır.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Teknopark İstanbul ile ASELSAN'dan işbirliği Teknopark İstanbul ile ASELSAN'dan işbirliği
Afet bölgesindeki eğitimin 'Maya'sı oldular Afet bölgesindeki eğitimin 'Maya'sı oldular
Başkan Altay: "Gençlerle bağımız en büyük kazanımımız” Başkan Altay: "Gençlerle bağımız en büyük kazanımımız”
İstanbul'da İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerleriyle buluştu İstanbul'da İmamoğlu çifti İSMEK kursiyerleriyle buluştu