Diyarbakırda Erbakandan yeni anayasa yorumu

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Diyarbakır’a geldi. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Erbakan, yeni anayasa tartışmalarına dair açıklama yaparak “İsteyenin istediği yere çekip değişik bir şekilde uygulamasına mahal vermeyecek, inanç ö


Gündem 26.02.2021 18:30:00 0
Diyarbakırda Erbakandan yeni anayasa yorumu

Ufuk Çimen (YENİGÜN HABER)

Çeşitli temaslarda bulunmak için Diyarbakır’a gelen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ekonominin giderek kötüye gittiğini ve üretimin bitme noktasına geldiğini söyleyen Erbakan, devletin Türkiye’de 19 yıldan bu yana üretime, istihdama yönelik herhangi bir yatırım yapmadığını öne sürdü.

İşsizliğin zirveye tırmandığını vurgulayan Erbakan, Türkiye’nin dört bir yanında görülen manzaranın hep aynı olduğunu kaydetti. "Sürekli artan nüfusla beraber işsizlikte artmaya devam ediyor" diyen Erbakan, "Genç ve sürekli artan nüfusu nimet olarak görüyoruz ama bu nimete karşı iş imkânı, istihdam alanları, refah seviyesinin ve gelirin arttırılması gerekmekte. Bugün Türkiye’de 10 milyonu aşan işsizler ordusu ile karşı karşıyayız. 7 milyonunu hükümet yeni ekonomi programında itiraf etti, kabul etti. Üzerindeki 3 milyon ise yapılan çarpıtmalardan geliyor, iş gücüne katılımın düşük gösterilmesinden geliyor" diye konuştu.

Daha önce anayasa üzerinde 22 kez çalışma yapıldığını ancak net bir sonuç alınamadığını dile getiren Erbakan, mevcut anayasanın da düzeltilmesi gerektiğini öne sürdü. Bu düzeltme için bugüne kadar 22 kez rötuş ve tamirat yapıldığını ifade eden Erbakan, "Tabiri caizse bir yamalı bohçaya dönmüş. Bundan sonra müdahale etmek, tamir etmek oldukça zor. Yeniden yerli, milli, sivil bir anayasa, hakkı üstün tutan, adaleti hâkim kılacak bir anayasa, isteyenin istediği yere çekip değişik bir şekilde uygulamasına mahal vermeyecek, inanç özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü en kapsamlı şekilde güvence altına alacak bir anayasanın yapılması uygundur. Ne muhalefet ne de iktidarın yaptım oldu anlayışıyla hareket etmeden milli mutabakat halinde bu adımın atılması gerekir. Meclis dışındaki partilerin görüşleri de alınarak mutabık kalınarak adım atılması hayırlı olur” dedi.

‘Demokratikleştirilmiş başkanlık sistemi olmalı’

İktidar ve muhalefet arasında tartışmalara neden olan sistem değişikliğine değinen Erbakan, sistemlerin bir araç olduğunu ve kullanıma göre yararlı olup olmadığının değişkenlik gösterdiğinin söyledi. "Sistemler bir araçtır, bu aracı kimin ne amaçla nasıl kullanacağına göre iyi veya kötü olması değişir" diyen Fatih Erbakan, "Başkanlık sistemi ile iyi işler yapılabilir ancak mevcut başkanlık sistemi ideal sistemdir demiyoruz. Başkanlık sistemi tamir etmek düzeltmek için demokratikleştirilmiş başkanlık sistemi önerimiz oldu.  Meclisin güçlendirilmesi yani bütün yetkinin tek adamda toplanmasını önlemek adına gen soru gibi, güvenoyu gibi meclise yeniden bildirilmesi gereklidir. İçişleri, ulaştırma ve adalet bakanlığının eski sistemde bağımsız olması vardı ama o şimdi kalktı. Bunun tekrardan getirilmesi ve bununla birlikte bakanların milletin oyuyla seçilmiş insanların bakan olması, cumhurbaşkanı yardımcılarının seçilerek gelmesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin sınırlarının çerçevelerinin belirlenmesi, gerekirse partili Cumhurbaşkanı sisteminin kaldırılması gerekiyor. Partili Cumhurbaşkanlığı olduğu zaman atanan valilerde partinin il başkanı gibi oluyor” diye konuştu.

‘Gara operasyonuna dair soru işaretleri var’

Öte yandan Gara Operasyonuna dair bir takım soru işaretlerinin de giderilmesi gerektiğini anlatan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 5-6 yıl önce 13 vatandaşın rehin alındığında Türkiyede kamuoyunun yüzde 90ının haberi olmadığını öne sürdü. Bu seneler boyunca gerekli girişimler ne kadar yapıldı diye soran Erbakan, "Devlet olarak bu insanlarımızın canı için gece gündüz uyumadan her türlü yolun denenmesi lazımdı. Refah Partisi döneminde Van Milletvekilimiz Fetullah Erbaş, bizzat PKK kampında görüşmeler yoluyla, müzakere yoluyla rehin alınan erlerimizi canlı olarak sağ salim kurtarıp getirdi. Son derece üzgünüz. Aklımızdaki şüpheler, sorular keşke refah partisi döneminde yapılan girişim gibi bir girişimle insanlarımız kurtarılsaydı ve bu insanlar sağ salim kurtarılsaydı. Böyle riskli bir operasyona girmek yerine diye düşünüyoruz” diye kaydetti.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı