COVID-19 salgını tüberküloz kontrolünü etkiledi!

Pandemi dönemi Türkiyede de tüberküloz kontrolünü olumsuz etkiledi.


Gündem 25.03.2021 10:00:00 0
COVID-19 salgını tüberküloz kontrolünü etkiledi!
BURSA (İGFA) - Dünya Tüberküloz günü dolayısıyla açıklama yapan Medicana Bursa Hastanesi Genel Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Remzi Karşı,  Dünya Sağlık Örgütü ve birçok araştırıcı tarafından COVID-19 salgınının, veremle savaşa etkilerinin araştırıldığının altını çizdi. 
Araştırmalara göre son 1 yılda tüberküloz kontrolünün ciddi sorunlar yaşattığını ifade eden Remzi Karşı, Verem Savaşı Dispanserlerinde yapılan muayene sayısının, korumaya alınan kişi sayısı, yapılan temaslı muayene sayısı ve bakteriyolojik inceleme sayıları yaklaşık yüzde 40 düzeyinde azaldığını söyledi. Yeni kaydedilen tüberkülozlu hasta sayısının yüzde 26 oranında azaldığını belirten Karşı, tüberküloz kontrolündeki bu olumsuz etkilerin başlıca nedenlerinin hastaların sağlık kurumlarına başvurmaması, sağlık kurumlarına geç başvurması, sağlık kurumlarının da COVID-19 dışındaki hastalıklara yeterince zaman ayıramamasından ötürü tüberküloz test ve tanı işlemlerinin yapılma oranındaki düşüşü de beraberinde getirdiğini öne sürdü. 
COVID-19 salgınının tüberkülozla mücadelede 5-8 yıllık bir gerilemeye neden olabileceğini öne süren Dr. Remzi Karşı, tüberkülozun bulaştırıcı bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, “Tüberküloz hastasının solunum yoluyla havaya saçtığı mikroplar, sağlıklı kişiler tarafından nefes ile alınarak akciğerlerine yerleşebilir. Akciğere gelen mikrop ya vücutta hapsedilir ve sessiz bir enfeksiyon olarak kalır ya da hastalık yapar. Sessiz enfeksiyon olanların onda biri ileri bir tarihte hastalanabilir. En sık akciğerleri tutar. Diğer organlarda da hastalık yapabilir. Tanısı, mikrobun gösterilmesi ile konulur. Tedavisi vardır, her hasta iyileştirilir. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinde sessiz tüberküloz enfeksiyonu vardır" diye konuştu.
Dr. Karşı, Türkiye’de başarılı bir verem savaşı programı yürütüldüğüne vurgu yaparak, Sağlık Bakanlığı, hastaneler, verem savaşı dispanserleri, aile hekimleri, laboratuvarlar yanında derneklerin ve diğer kuruluşların çalışmaları önem taşıdığını söyledi.

"Dara Antik Kenti dünya tarihi açısından önemli bir yerdir" "Dara Antik Kenti dünya tarihi açısından önemli bir yerdir"
ALİ HEYBELI VE MUSA DERİN DARP EDİLDİ ALİ HEYBELI VE MUSA DERİN DARP EDİLDİ
Sakarya'da Başkan Alemdar'a ziyaretler sürüyor Sakarya'da Başkan Alemdar'a ziyaretler sürüyor
Hudut Kartalları sınırda geçit vermedi! Hudut Kartalları sınırda geçit vermedi!
Maden ihracatında kayıplar telafi ediliyor Maden ihracatında kayıplar telafi ediliyor