CHPli Vekil Gürer: "Patatesin bir kısmı stoklansın"

Patates sorunu ile ilgili 6 aydır dile getirdikleri konuyu iktidarın yeni farkına vardığına dikkati çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın tarım politikalarının her alanda iflas ettiğini öne sürdü. Gürer, "TMO, patatesin bir kısmının st


Gündem 14.04.2021 16:00:00 0
CHPli Vekil Gürer:

NİĞDE (İGFA) - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMMde düzenlediği basın toplantısında TMOnun patates alımını değerlendirerek, "TMO alım koşullarını kendi belirliyor. Depoda patatesi çürüyen çiftçinin sorununa ise çözüm üretmiyor" dedi. Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirlinin tüm soru önergelerine TMOnun patates alımı ile ilgili bir görevi bulunmadığı şeklindeki yanıtlarını hatırlatarak, patates için çürüme aşaması başladıktan  sonra alım kararı alınmasını plansızlık ve öngörüsüzlük olarak tanımladı.

İktidarın nihayet patates ve soğan üreticilerinin feryadını duyarak patates ve soğan alımlarını başlattığını kaydeden Milletvekili Gürer, "2020 yılının Kasım ayında depoya konan patates 6 aydır depoda kaldığı için çillenmeye başladı. Tüccar ise fiyatı 30 kuruşa kadar düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisinin ürünü alması için birden çok kez çağrı yaptık. Sadece Niğde ilinde 830 bin ton yetişen patatesin 300 bin tonu depoda bekliyordu. Nevşehir, Aksaray, Konya, Afyon gibi önemli üretim illerinde depoda olan patates için nihayet alım kararı geldi. Bu karar doğru, ancak çok geç alınmış bir karar oldu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tüm soru önergelerimize verdiği yanıtlarda TMOnun patates alımı ile ilgili bir görev tanımı bulunmadığını belirtmişti. Sonuç olarak TMOnun bu alımı yapabileceği görüldü ve dediğimiz yapıldı. Geç ama doğru bir karar. Bu kararın veriliş süreci dahi plansız ve öngörüsüz tarım politikalarının somut göstergesi olduğunun altını bir kez daha çizmeliyiz" diye konuştu.  

"TMONUN NE KADAR PATATES ALACAĞINI TAKİP EDECEĞİZ"

Ülkemizin 71 ilinde patates yetiştiğine dikkati çeken Milletvekili Gürer, "Ülkenin Cumhurbaşkanı 1 milyon 200 bin ton patatesin depolarda olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanın söylediğini doğru olarak kabul edip TMOnun ne kadar patates alacağını takip edeceğiz. TMO tarafından alım dışı bırakılan patates çiftçinin elinde çürüyecek" dedi.   
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 yılı patates ürününün 6 aydır depoda olduğunu ve çürümeye başladığını sürekli dile getirmemize rağmen geç alınan karar nedeniyle ürünü çürüyen çiftçinin saptanıp zararın karşılanması gerektiğini ifade etti. Gürer, "Depoda 300 bin ton patates kalmasına karşın Niğde ilinde 100 bin tona yakın da ürün ya hayvan yemi oldu, ya çürüdü, ya da yok pahasına satıldı. Bu üreticiler için de gerekli tespitler yapılarak zararlarının karşılanması gerekir. İyi korunaklı depoda kalan sağlam ürünü alıp filizlenen ürün için çiftçilere de sen başının çaresine bak demek devlete yakışmaz" dedi.


Başkan Başdeğirmen: İstediklerini yazsınlar, istediklerini çizsinler sandığın dibine gömüldüler Başkan Başdeğirmen: İstediklerini yazsınlar, istediklerini çizsinler sandığın dibine gömüldüler
Mehmet Şimşek : Yeni Burdur’u iktidarıyla muhalefetiyle el ele vererek inşa edeceğiz Cumhur ittifakı Burdur Belediye Başkan adayı Mehmet Şimşek kendi sosyal medya hesabı üzerinden “Burdur Tramvay” projesinin tanıtım filmini paylaştı.
Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ta yaptığı açıklamada Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada yeni bir kuyu kazıldığını belirterek, seçim sonrası nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatları
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerel seçim paylaşımı: Mitingler tamamlandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir." ifadelerini kullandı.
Göynük pazar alanı tamamlanıyor Göynük pazar alanı tamamlanıyor