Gündem

Gündem Haberleri

Bursada tescilli tehlike

Bursanın Yıldırım Kurtoğlu Mahallesi’nde bulunan tescilli binalar tehlike saçıyor. Kurtoğlu Muhtarı Ahmet Gedik, “Yetkililerin bir araya gelip çözüm üretmesi şart. Bu binalar güncellenmeli. Son karar Anıtlar Kurulu’ndan çıkıyor. Bu yapıların şakası yok. B


Gündem 2.10.2021 11:00:00 0
Bursada tescilli tehlike

Gülin ÖZDEMİR/ BURSA A GAZETE 
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunan Kurtoğlu Mahallesi, içinde bulundurduğu tescilli binaları ile tehlike saçıyor. Binaların bakımsızlığı ve bu binalarda oluşan göçükler yüzünden vatandaş, her an üzerine düşebilme ihtimaliyle korku içinde yaşıyor. Harabeye dönen binaları mesken edinen madde bağımlıları ise mahallenin ayrı sorunu…  

ACİLEN GÜNCELLENMELİ

Kurtoğlu Muhtarı Ahmet Gedik, yaptığı açıklamada, “Bursa’nın eski yerleşim mahallelerinde bulunan tescilli binalar; her mahallenin, her muhtarın ve her mülk sahibinin sıkıntısı. Tescilli binalar Anıtlar Kurulu’nun izniyle restore yapılıyor. Bu aşamada o binaların sahiplerinden durumu olanlar da yaptırıyor ama eskiden geldiği için maddi güç olmayınca tescilli bina olarak kalıyor. Bazı binalar da çok sayıda mirasçısı bulunduğu için kaderine teslim edilmiş durumda. Bu binalara acilen güncellenme yapılması gerekiyor” dedi.

HER BİNA TESCİLLİ DEĞİL

Ahmet Gedik, “Uludağ Üniversite, 35- 40 sene önce öğrencileri, Bursa’daki eski tescilli binaları tespit etsinler diye sahada görevlendirmiş.  Ama o çocuklarda sahaya çıktıkları zaman taş bina ve kerpiç bina gördüklerinde de tescilli binaya dahil etmişler. Öğrencilerin götürdüğü dosyalar masa başında bakıldığı için, yerinde görülmediği için hepsi tescilli bina olmuş.  Tescilli bina dediğimiz yer; geçmişten gelen mimari özelliği olmayan, şahısların yaptığı binalar.  Yani her bina tescilli değil. Olmaması da gerekiyor” açıklamasında bulundu.

BELEDİYELER İŞE EL ATMALI

“Bu binalarda göçükler oluşmuş, her an için kişinin üzerine düşebilir. Madde bağımlılarının, haşerelerin,  böceklerin yaşam yuvaları olmuş” diyen Gedik, şöyle konuştu: “Hem çevreye hem insana zarar. Bu yüzden şunu söylüyorum;  maddi gücü olmayan mülk sahipleri yıkamıyorsa,  belediyeler işe el atmalı. Gerekirse bütçesinden resmi prosedürle o binanın rölevesi yapılır ve dosyaya konulur. Her kim yapacaksa, zamanı geldiğinde o şartlar altında yapımı olur ve eski görünümünde olan bir bina ortaya çıkar.”    

BURSA'NIN SORUNU

Bu tür binaların sadece Kurtoğlu mahallesinde değil, Bursa’nın her mahallesinde olduğunu ifade eden Gedik, sözlerine şöyle devam etti: “Sadece bizim değil, Bursa’nın sorunu bu. Çözüm bulunsun ki hem halk, hem de mülk sahibi mağdur olmasın. Masa başında çözüme gidilmesin. İstediğim şey o binaların güncellenmesi… Bu çok zor değil. Ortaya güzel görüntüler çıksın. Yasanın değişmesi lazım. Vali sadece bu süreci hızlandırabiliyor. Son karar Anıtlar Kurulu’ndan çıkıyor. Yıldırım Belediyesi bu gördüğümüz yapılar üzerinde çalışmalar yapmaya başladı ama süreç ağır işliyor. Belediyede tıkanıyor. Büyük makamların bir araya gelip çözüm üretmesi lazım. Hepsi halka tehdit saçan binalar. Bu işin şakası, bu yapıların şakası yok. Her gün yüzlerce vatandaşın geçtiği sokakta bulunan binalar kendi kendine yıkılmadan ve birilerinin canı yanmadan çözüm bulunmalı.”


 


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı