Bursa İl Sağlık Müdürlüğünden kanserden korunma mesajı

Kansere neden olan risk faktörlerinin engellenmesi ile birçok kanser türünün oluşumuna engel olunabileceğini dile getiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, korunmanın önemine dikkat çekti.


Gündem 1.04.2021 13:00:00 0
Bursa İl Sağlık Müdürlüğünden kanserden korunma mesajı

BURSA (İGFA) - 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti. Aynı zamanda yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisinde ve iş gücünde çok ağır kayıplara neden olduğunu dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, kanser hastalığının yükünün dünya çapında her geçen gün artış gösterdiğini vurguladı.

Birçok kanser türünün yüzde 90 çevresel, yüzde 10 ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olduğu bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, “Kanserin çevresel faktörleri arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma durumunun engellenmesi yolu ile kanser oluşumunun yüzde 30, yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün engellenebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır” dedi.

Yapılan çalışmaların yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça gösterdiğini işaret eden Dr. Yavuzyılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İlimizde KETEM, toplum sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri ve aile sağlığı merkezlerimizde; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yıl da bir rahim ağzı, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılıyor. Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerimize yönlendirilmekte ve ileri tetkikler gerçekleştiriliyor. Teşhis ve tedavi hizmetleri, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarımız tarafından yapılıyor.”


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı