Aydında mübadiller anısına denize çiçek

Aydının Didim ilçesinde, Yunanistanla olan mübadelenin 95. yılında Didime gelenlerin ilk ayak bastığı yer olarak bilinen Kovela Limanında mübadil torunları atalarını andı.


Gündem 5.04.2021 14:00:00 0
Aydında mübadiller anısına denize çiçek
Kemal ETLEÇ (DİDİM POSTASI)

Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistanla yapılan mübadele ile Türkiyede yaşayan Rumlar ile Yunanistanda yaşayan Müslüman Türklerin mübadelesinin 95. Yıldönümünde Didimde (eski adıyla Yoran) Yoranların ilk ayak bastığı kara olarak bilinen Kovela Limanında anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Didim Kaymakamı Halil Avşar, Didim Belediye başkanı A.Deniz Atabay, Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma Derneği başkanı Berrin Muslu, CHPli meclis üyeleri Ali Çağlar, Muammer Kanat ve Mustafa Yarmacı, Meandros Derneği Başkanı Başak Kamacı ve dernek üyeleri katıldı.

ATATÜRKÜN HEMŞERİLERİ

Etkinlikte konuşan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Berrin Muslu, mübadelenin 95. yılında atalarını bir kez daha anmak adına burada olduklarını söyledi. Kurtuluş Savaşı sonrasında gerçekleşen mübadele neticesinde atalarının Didime ilk ayak bastığı yer alan Kovela Limanının önemine dikkati çeken Başkan Muslu, "Atalarımız yanlarında gelirken gelenek ve görenekleriniz getirmiş. Bizde onları yaşatmak için çalışıyoruz. Bizler mübadil değil Mustafa Kemal Atatürkün hemşehrileriyiz ve bu bilinçle çalışıyoruz"dedi.

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise, zorunlu göçlerin çok acılar yaşattığını belirterek yaşanılan yerin kıymetini bilmek gerek olduğunu söyled. Yaşayanların kültürlerine sahip çıkması noktasında MÜBEV evi yaptıklarını hatırlatan Başkan Atabay, "Burası da gelecek nesiller için önemli. Bu ev o boşluğu doldurdu. Önümüzdeki süreçte yapacağımız ilk adım anıtında bu tören ile kutlarız. Buraya yapacağımız parkla o zinciri tamamlayacağımızı düşünüyorum" dedi.

Didim Kaymakamı Halil Avşar "Gelenekleri yaşatmak, ataları anmak güzel bir davranış" diyerek ölenlere rahmet, kalanlara da sağlıklı ömür diledi. Konuşmalar sonrasında Kaymakam Halil Avşar, Başkan Atabay ve Berrin Muslu atalarına şükranlarını sunmak adına denize çiçek bıraktı.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Çayırova Belediyesi, Bornova deplasmanında Çayırova Belediyesi, Bornova deplasmanında
Tokat’ın kalbi ‘TokFest’ ile atacak Tokat’ın kalbi ‘TokFest’ ile atacak
Rektör Yılmaz, öğrencilerle güzel havada kitap okudu Rektör Yılmaz, öğrencilerle güzel havada kitap okudu
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret